Cazas Novas Vinho Verde Escolha 2018, knisperend wit uit Portugal

Uit het groene noorden van Portugal komt deze plezierige, frisse wijn die doet verlangen naar de lente/zomer.

Vinho Verde is het herkomstgebied van deze witte wijn. Om precies te zijn liggen de wijngaarden in de subregio Baião, in het zuiden van de regio Vinho Verde. Baião is het warmste en meest droge deel van dit relatief koele en vochtige wijngebied, in het noorden van Portugal.

Cazas Novas is een samenwerkingsverband van drie jonge wijnmakers met passie voor de druiven en het terroir van de streek. Anselmo Mendes, een Vinho Verde “icoon”, is aan Cazas Novas verbonden als adviseur. De wijngaarden van Cazas Novas hebben een oppervlakte van 30 hectare.

Cazas Novas is gemaakt van twee inheemse druivenrassen: Avesso (75 procent) en Loureiro (25 procent). Er heeft geen houtrijping plaatsgevonden. Voor dit laatste is gekozen om de frisheid en de specifieke druivenaroma’s optimaal tot uitdrukking te laten komen. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Deze witte wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De fles wisselt voor de prijs van € 8,70 van eigenaar.  

Cazas Novas Vinho Verde Escolha 2018

Een heldere, licht strogele kleur met een tikje groen erin. De intensiteit van de kleur is licht: 1,5 op een schaal van 5. Bleek uitlopend in de rand.
De neus opent zich goed. Citrusfruit en ananas. Licht kruidig, iets groen (paprika) en natte kalk. Een fris karakter.
Sappig en vol in de eerste aanzet. Wat crispy zuren, maar niet te straf. Gele grapefruit bitters, limoen, ananas, gele appeltjes en amandelen. Fris, mineralig en rijp. Een mooie zoet-zuur spanning. Vrij slank, strak en wat gespierd van body.

Deze witte wijn van Cazas Novas is een mooie, evenwichtige lente/zomerwijn. Het frisse aspect komt goed tot uitdrukking. Daarnaast zit er veel rijp fruit in de wijn, wat zorgt voor een goede balans.
Prima inzetbaar als aperitief of als begeleider van salades en schaaldieren.

Een goede score voor Cazas Novas: 14,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #vinhoverde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *