Cavaliere 1266 Vino Rosso Italiano, een Toscaanse allemansvriend

Een rode wijn met een plezierige smaak en een vriendelijk prijskaartje: deze Cavaliere 1266 is een echte allemansvriend.

Deze Cavaliere is een wijn afkomstig van het kleine maar fijne wijnhuis Fattoria Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. Betti bezit hier 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Ik heb al enkele wijnen van dit huis op de proeftafel gehad. Ik verwijs u graag naar mijn recensies van de rode Prunideo en de witte Credo de’ Betti. Beide wijnen presenteerden zich uitstekend, dus met de kwaliteit zit het bij Betti naar mijn mening wel goed.

Deze Cavaliere 1266 is een soort instapwijn. De wijn is volledig gemaakt van de Sangiovese druif en heeft een alcoholpercentage van 12,5 procent. Geen oogstjaar. De fles is voorzien van een schroefdop. Makkelijk te openen, geen gedoe met een kurkentrekker en dat is precies waar deze wijn voor bedoeld is: een wijn voor alledag. Maar hoe zit het met de kwaliteit?

Cavaliere 1266 Vino Rosso Italiano

Vrij diep donkerrood. Ik zie een lichte ontwikkeling in de rand.
Wat weinig neus. Fruitaroma’s van rijpe kersen. Een geur van natte zwarte aarde. De aroma’s zijn wel zuiver.
Soepel en rond in de mond. De zuren van de Sangiovese druif geven wat structuur en volume. Fruit van kersen en aalbessen. Vrij zachte tannines en een restzoetje.

Cavaliere 1266 is een sappige rode allemansvriend. Wat pretentieloos, maar de wijn gaat niet vervelen en drinkt gewoon plezierig weg.

Score voor deze wijn voor alledag: 12,5 punten.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn nieuw in het assortiment van Wienaldi Wines.
Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen. Prijskaartje voor deze Cavaliere 1266: € 6,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *