Caudium Aglianico Beneventano 2017, een jonge, levendige wijn uit Campanië

Uit de Zuid-Italiaanse regio Campanië komt deze rode Caudium van het huis Masseria Frattasi.

Masseria Frattasi is eigendom van de familie Clemente. Het huis ligt nabij het plaatsje Beneventano, zo’n 50 kilometer ten oosten van Napels, in de regio Campanië.
Men werkt met inheemse druiven, waarvan de Falanghina, Fiano en Aglianico de belangrijkste zijn. De wijngaarden liggen hoog tegen de hellingen van de oude vulkaan Taburno. De bodem bestaat uit klei en kalksteen met (uiteraard) een vulkanische ondergrond.

De Caudium heeft houtopvoeding genoten: 9 maanden lang in tweede jaars Franse barriques. Daarna nog 3 maanden flesrijping. De wijn is volledig gemaakt van de Aglianico druif en heeft 14 procent alcohol.

Deze Zuid-Italiaanse Caudium van Masseria Frattasi is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles van deze wijn kost u een bedrag van € 11,95.

Caudium Aglianico Beneventano 2017

Diep donkerrood van kleur. De intensiteit waardeer ik op 4 uit 5. In de rand zie ik purper.
Het eerste wat opvalt aan de neus zijn de frisse geuren. Kersenfruit, bosbessen, en perendrups. Wat aards en groen.
Droog en stroef in de eerste aanzet. In de smaak zoute drop, zwarte kersen, cassis, rode paprika en bittere chocolade. Dit is wel typisch de smaak die past bij veel wijnen van de druif Aglianico: vrij veel tannine en hoge zuren. De wijn is overigens niet zwaar, eerder medium van body.

Deze Caudium uit het jaar 2017 komt vrij jong en jeugdig over, met wat ruwe trekjes. Een degelijke wijn die mij echter niet geheel kan overtuigen. Het is mij iets te speels, ik had wat meer diepgang en volume verwacht.

Score voor de Caudium Aglianico Beneventano is 14 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #italiaansewijn #campania #aglianico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *