Catena Tupungato Chardonnay 2021, een goede allemansvriend

Argentijnse Chardonnay van het bekende wijnhuis Catena. Een wijn die velen zal aanspreken.

Het bekende Argentijnse familiebedrijf Catena Zapata stamt uit 1902, waar alles is begonnen met de aanplant van de druif Malbec. Tegenwoordig maakt Catena wijnen van uiteenlopende kwaliteit: van eenvoudige wijnen tot wijnen van wereldklasse. Het bedrijf heeft een uitstekende wereldwijde reputatie.

Er zijn verschillende Chardonnays van Catena in omloop. Ik heb de Tupungato op de proeftafel staan. Tupungato is de meest noordelijke subregio in de Uco-vallei, Mendoza/Argentinië. Tupungato is ook de naam van een 6.570 meter actieve vulkaan, gelegen in het Andes-gebergte op de grens van Argentinië en Chili.
De wijngaarden in Tupungato liggen op een hoogte tussen de 1.300 en 1.450 meter. Het zonlicht op deze hoogte is intens. De grote hoogte betekent ook dat de nachten veel kouder zijn, mede gekoeld door de westenwinden uit het Andes-gebergte. Tupungato ligt in de regenschaduw van de Andes; het gebied is dus vrij droog. De meeste wijngaarden worden druppelsgewijs geïrrigeerd met behulp van smeltwater uit het machtige Andes-gebergte. De bodem is van alluviale oorsprong en bestaat uit grind, zandige leem en kalksteen. De wijn heeft 8 maanden op de droesem gelegen, in Frans eiken vaten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij Gall & Gall. Voor de prijs van € 11,29 wisselt een fles van eigenaar. De wijn heeft 13,5 procent alcohol en u heeft een kurkentrekker nodig om de fles te openen.

Catena Tupungato Chardonnay 2021

In het glas helder en strogeel van kleur.
Een neus met tropische fruitaroma’s van lychee, meloen en mango. Daarnaast rijpe peer en ananas en wat gele paprika. Goed open en zuiver.
Rond en soepel op de tong. Sappig fruit met een lichte, fijne frisheid erin door de aanwezige zuren. Veel tropisch fruit wat ik aantrof in de neus, komt terug in de mond. Toch is de smaak niet te zoet, dankzij de zuren. Verder een piepklein wit pepertje, wat kokos en walnoot. Goed in balans, homogeen en binnen de lijntjes.

Geen boterige Chardonnay, maar eerder een wat slanke versie met een mooie frisse toon. De grote hoogte van de wijngaarden speelt hier ongetwijfeld een rol in. Vriendelijke wijn. Een echte allemansvriend, maar zeker niet pretentieloos.

Score voor de Tupungato Chardonnay 2021 van Catena: 15,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *