Catena Malbec 2018, robuust en gepolijst Argentijns rood

Deze Malbec van wijnproducent Catena voldoet eigenlijk “gewoon” aan de verwachtingen. Malbec uit Argentinië van een betrouwbare producent. Geen verkeerde koop.

Er zijn twee belangrijke elementen waardoor ik bepaalde verwachtingen heb van deze wijn. Dat is de reputatie van de producent én het gebruikte druivenras. Laat ik met de producent beginnen.
Het Argentijnse familiebedrijf Catena Zapata stamt uit 1902, waar alles is begonnen met de aanplant van de druif Malbec. Tegenwoordig maakt Catena wijnen van uiteenlopende klasse: van eenvoudige wijnen tot wijnen van wereldklasse. Het bedrijf heeft een uitstekende wereldwijde reputatie.

Malbec is natuurlijk dé blauwe en succesvolle druif van Argentinië. De Malbec (ook wel Côt genoemd) is oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk (Cahors). In Frankrijk zie je de druif vaak in blends, in Argentinië wordt de Malbec meer als mono-cépage wijn verwerkt.
De druiven voor deze wijn van Catena komen van hoog gelegen wijngaarden en dit staat ook speciaal op het etiket vermeldt (High Mountain Vines). Alcoholpercentage is 13,5 procentjes en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Catena Malbec 2018 Mendoza

Een donkere, massief rode kleur die vol doorloopt tot in de rand, waar wat magenta te zien is.
De neus is fris te noemen met mooie fruitaroma’s van zwarte bessen en donkere pruimen. Wat confiture. Toch komen de aroma’s moeizaam los, ook na het losschudden. Het is wat ingetogen en gesloten.
Een licht romig mondgevoel met fijne zuren. Smaakimpressies van tabak, bittere chocolade en zwarte peper. Fruit van bramen en zwarte bessen. Typisch Argentijns Malbec. Wat spicy, sappig en mollig. Een restzoetje aan het eind.

Een volle, robuuste en enigszins gepolijste wijn van Catena. Alles is netjes binnen de lijntjes. “Instap” Malbec volgens het Argentijnse boekje.

Een prima score voor deze degelijke Malbec van Catena: 15 punten.

Slijterijketen Gall & Gall heeft verschillende wijnen van het huis Catena in het assortiment. Momenteel staat de jaargang 2019 van deze instap Malbec te koop voor de prijs van € 11,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *