Catena Chardonnay 2021, rond en toegankelijk

Het Argentijnse wijnhuis Catena Zapata heeft verschillende Chardonnays. Ik proef er één uit de serie High Mountain Vines.

Onlangs proefde ik de Tupungato Chardonnay van Catena. De fles die nu voor mijn neus staat, is ook een Chardonnay van Catena, maar uit een ander gebied. De druiven zijn afkomstig van de zogeheten High Mountain Estate wijngaarden. Deze vier hooggelegen wijngaarden zijn: Agrelo, gelegen op een  hoogte van 950 m, Villa Bastías (1.120 m), Gualtallary (1.450 m) hoogte en El Cepillo op een hoogte van 1.090 meter, op een bodem van leemzandgrond met dikke kalklagen.

Deze wijn is 100 procent Chardonnay. Na de fermentatie (met wilde gisten) heeft de wijn op de gistcellen (sur lies) gelegen, in vaten en in roestvrijstalen tanks. Rijping op de vaten voor 6-8 maanden. De selectie van vaten varieert, afhankelijk van de wijngaard en het oogstjaar. Van de wijn ondergaat 40 procent geen malolactische gisting. Alcohol is 13,5 procent. De fles is afgesloten door middel van een kurk.

Verschillende wijnen van Catena zijn verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall. Deze Chardonnay kost u € 13,29 per fles.

Catena Chardonnay 2021

Helder en licht strogeel in het glas. De kleurintensiteit is 2 uit 5.
De neus is vrij open. Fruitaroma’s van citrus, ananas, peer en lychee. Een snufje buxus, zuivel en wat amandelspijs.
Romig en vrij zoet in de eerste aanzet. Een nootachtig bittertje en een wit pepertje spelen mee. Redelijk frisse zuren. Lychee, mango, rijpe peer en iets honing. Soepel in de mond.

Plezierige, ronde en toegankelijke Chardonnay. In vergelijk met de eerder geproefde Tupungato Chardonnay, is deze Chardonnay uit de High Mountain Vines serie in de smaak wat romiger en molliger. Als je van deze wat “dikkere” stijl houdt, zit je met deze wijn natuurlijk goed.

Score voor de Chardonnay 2021 van Catena: 14,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *