Catena Agrelo Cabernet Sauvignon 2018, een volle rode kwaliteitswijn

Opnieuw een wijn van het bekende Argentijnse wijnhuis Catena op de proeftafel. Dit keer de Cabernet Sauvignon uit Agrelo.

Nog even ter introductie: het Argentijnse familiebedrijf Catena Zapata stamt uit 1902, waar alles is begonnen met de aanplant van de druif Malbec. Tegenwoordig maakt Catena wijnen van uiteenlopende kwaliteit: van eenvoudige wijnen tot wijnen van wereldklasse. Het bedrijf heeft een uitstekende wereldwijde reputatie.

Deze wijn, voor 100 procent gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif, komt uit het wijngebiedje Agrelo. Agrelo is een deel van het bekende wijngebied/district Luján de Cuyo. De wijngaarden liggen in Agrelo (voor Argentijnse begrippen) minder hoog, op zo’n 1.000 meter hoogte. Die “gematigde” hoogte zorgt ervoor dat de wijngaarden net iets warmer zijn dan andere, hoger gelegen wijngaarden van Catena en mede daardoor zijn de wijngaarden in Agrelo zeer geschikt voor de teelt van de Cabernet Sauvignon druif.

De bodem in Agrelo bestaat uit een mengsel klei en leem met daaronder een laag van kiezels. De vinificatie begint met een koude inweking van 3 dagen. Daarop volgt een alcoholische vergisting van bijna drie weken. Deze wijn krijgt vervolgens een houtrijping van 12 maanden op Frans en Amerikaans eiken, waarvan ongeveer 35 procent nieuwe vaten. Het aandeel nieuwe eikenhouten vaten wisselt per oogstjaar. Alcoholgehalte is 13,5 procent en om de fles te openen dient u in het bezit te zijn van een kurkentrekker…

Catena Agrelo Cabernet Sauvignon 2018

Een zeer donkere, dieprode kleur met een intensiteit van 4/4,5 uit 5. Geconcentreerd en bijna zwart. In de rand magenta.
De neus opent zich prima. Wat reductie (groene paprika en iets vegetaal), eucalypthus en een snufje vanille. Daarnaast een wat jammig fruitaroma van zwarte bessen. Ook wat geuren van kreupelhout.
Vol en sappig in de mond met vrij milde tannines. Honingdrop, salmiak, laurier, tijm, anijs en iets peper. Wat mokka. Rijp donker fruit, bosbessen-confituur. Fluwelig en kruidig met een lange afdronk.

Deze Cabernet Sauvignon uit Agrelo is absoluut een geslaagde wijn van Catena. Vol, rond en een tikje mollig en verleidelijk met veel donker fruit. Een wijn met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en daarom een zilveren medaille.

Een uitstekende score voor deze Catena Agrelo Cabernet Sauvignon: 17 punten.

Verschillende wijnen van het wijnhuis Catena zijn verkrijgbaar bij de slijterijketen van Gall & Gall. Aan deze Agrelo Cabernet Sauvignon hangt een prijskaartje van € 15,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *