Castelo de Medina Verdejo 2022, de invloed van een warme jaargang

De Verdejo van Castelo de Medina uit Rueda is een wijn die regelmatig op de proeftafel staat. Ik proef de nieuwe oogst 2022.

Bodegas Castelo de Medina is gelegen te Vallodolid. Het jonge bedrijf maakt witte, rode en rosé wijnen en heeft daarvoor een areaal van 190 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking, waarvan 160 hectare beplant zijn met stokken waar witte druiven aan groeien. 

De jaargangen 2019, 2020 en 2021 van deze Verdejo hebben al eens op de proeftafel gestaan. Deze jaargangen kwamen zeer goed voor de dag: wijnen met een fris, sprankelend en iets expressief karakter. Het oogstjaar 2022 in Rueda kenmerkte zich door langdurige droogte en hoge temperaturen. De oogst in Rueda startte al op 16 augustus met de Chardonnay en Sauvignon Blanc. De pluk van de Verdejo volgde iets later en de verwachtingen waren hoog gespannen.

De wijnen van Castelo de Medina zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs voor een fles ligt iets boven de 10 euro

Castelo de Medina Verdejo 2022

Helder en licht strogeel in het glas, met een gemiddelde kleurintensiteit.
De neus opent zich goed en komt aantrekkelijk over. Rijpe fruitaroma’s van abrikozen, mirabellen en perzik. Een zoet hintje van wat bloemenhoning.
Vrij stevig en kruidig in de eerste aanzet. Filmend op de tong. Iets branderig/alcoholisch, witte peper en fruit van ananas, perzik en meloen. Dat fruit wordt enigszins overschaduwd door het kruidige en iets alcoholische karakter en dat gaat ten koste van de frisheid. In de afdronk komt het kruidige en alcoholische accent ook terug.

Deze Verdejo doet veel beloven in de neus, maar de smaak heeft een gebrek aan frisheid en is niet te vergelijken met voorgaande jaargangen. Doet zich hier dan toch het hete en droge jaar 2022 gelden? Jammer, maar dit is niet de frisse en sprankelende Verdejo van Castelo de Medina zoals ik gewend ben.

Score voor de Verdejo 2022 van Castelo de Medina: 13,9 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *