Castelo de Medina Verdejo 2020, vriendelijk en sprankelend wit

Een “verse” jaargang op de proeftafel van deze succesvolle wijn uit Rueda: Castelo de Medina Verdejo.

Het wijngebied Rueda ligt in Spanje, ten noordwesten van de hoofdstad Madrid, op dezelfde breedtegraad als het noorden van Portugal. Het gebied is gelegen op een hoogvlakte van 700 tot 800 meter boven zeeniveau. De rivier de Duero (Douro) doorkruist het gebied. Rueda kent een continentaal klimaat met weinig neerslag. De hoogte zorgt voor koude winters en in de warme zomers voor koele nachten. De Verdejo druif is hier heer en meester, naast de Viura en Sauvignon Blanc. Er staan ook enkele blauwe druivenrassen aangeplant (Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon en Merlot), maar dat aandeel is gering.

Bodegas Castelo de Medina is gelegen te Vallodolid. Het jonge bedrijf maakt witte, rode en rosé wijnen en heeft daarvoor een areaal van 180 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking, waarvan 160 hectare beplant zijn met stokken waar witte druiven aan groeien. Ik proef een wijn die voor 100 procent gemaakt is uit de Verdejo druif. Ik heb eerder de jaargang 2019 geproefd en die viel in goede aarde. Nu is het de beurt aan de 2020 om zich te bewijzen in het glas…

Castelo de Medina Verdejo 2020

De kleur is helder en licht limoenkleurig met een groene zweem en een gemiddelde intensiteit.
Zuivere neus met veel fruitaroma’s van perzik, peer, banaan en een vleugje citrus. Lentebloesem. Opent zich prima in het glas.
Ook in de smaak proef je dat vele fruit uit de neus terug, aangevuld met ananas en een klein wit pepertje. Sappig, rond en licht tintelend op de tong. Een klein restzoetje wat het in mijn optiek helemaal afmaakt.

Deze 2020 Verdejo van Castelo de Medina is wederom een schot in de roos! Vriendelijke, sprankelende Verdejo. Een heerlijke en evenwichtige wijn met een verraderlijke doordrinkfactor.

Score voor de Verdejo 2020 van Castelo de Medina: 15,3 punten.

Verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles wisselt voor € 8,95 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *