Castelo de Medina Verdejo 2019, een witte parel uit Rueda

Deze Verdejo van Castelo de Medina uit het Spaanse Rueda is een wijn om je op te verheugen!

Het wijngebied Rueda ligt in Spanje, ten noordwesten van de hoofdstad Madrid, op dezelfde breedtegraad als het noorden van Portugal. Het gebied is gelegen op een hoogvlakte van 700 tot 800 meter boven zeeniveau. De rivier de Duero (Douro) doorkruist het gebied. Rueda kent een continentaal klimaat met weinig neerslag. De hoogte zorgt voor koude winters en in de warme zomers voor koele nachten. De Verdejo druif is hier heer en meester, naast de Viura en Sauvignon Blanc. Er staan ook enkele blauwe druivenrassen aangeplant (Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon en Merlot), maar dat aandeel is gering.

Bodegas Castelo de Medina is gelegen te Vallodolid. Het jonge bedrijf maakt witte, rode en rosé wijnen en heeft daarvoor een areaal van 190 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking, waarvan 160 hectare beplant zijn met stokken waar witte druiven aan groeien. Ik proef een wijn die voor 100 procent gemaakt is uit de Verdejo druif, van de kersverse oogst 2019. De wijn heeft 13,5 procent alcohol in zich.

Verschillende wijnen van Castelo de Medina zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie voor deze wijn: € 8,95.

Castelo de Medina Verdejo 2019

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
Wow, wat een neus! Stuivend en aromatisch. Ananas, citrusfruit, groene appels en kruisbes komen je in volle vaart tegemoet. Wat buxus. Natte kalk, mineraliteit.
In de mond fris met iets knisperende zuren. Iets rijper en minder strak dan je zou verwachten, afgaande op de neus. Het aanwezige fruit is namelijk verleidelijk rijp en weelderig: sappige appels, ananas en peer. Sprankelend met een fijne kruidigheid. Vrij vol met een goede spanning tussen zoet en zuur. Een heerlijk glas.

Ultieme (zomer)wijn voor alledag. Een heerlijke neus en een in goede balans zijnde smaak, die veel spanning heeft. Een wijn om jong te drinken: binnen nu en 2 jaar.
Bovendien een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en daarom een bronzen medaille!

Een sterke score voor deze Castelo de Medina Verdejo 2019: 15,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #rueda #verdejo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *