Castello Romitorio Brio Toscana 2020, heerlijk en soepel rood

Een fles met een vrolijk ogend etiket: de Brio Toscana van het vooraanstaande wijnhuis Castello Romitorio.

Castello Romitorio is gelegen in het plaatsje Montalcino, regio Toscane. Het huis is een bekende producent van de prestigieuze Brunello di Montalcino-wijnen. Filippo Chia zwaait momenteel de scepter over het domein, wat in de jaren ’80 in vervallen staat is aangekocht. Het gebouw is in zijn volle glorie hersteld en de wijngaarden zijn opnieuw aangeplant. In 2005 is er een nieuwe kelder in gebruik genomen.

Deze Brio Toscana, een wijn die voor 100 procent gemaakt is uit handgeplukte Sangiovese druiven, is afkomstig van wijngaarden met jonge stokken. Het sap is (uiteraard) vergist en de wijn is opgevoed in roestvrijstalen tanks. Door het gebruik van jonge stokken en de vergisting en opvoeding in roestvrijstalen tanks, probeert men een levendige wijn te maken, die het pure karakter van de Sangiovese zo goed als mogelijk uitdrukt. Er zit 14 procent alcohol in de wijn en de fles is afgesloten door middel van een kurk.

De wijnen van Castello Romitorio zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles van deze Brio Toscana wisselt voor de prijs van € 14,95 van eigenaar.

Castello Romitorio Brio Toscana 2020

Helder robijnrood van kleur met een voor Sangiovese vrij hoge intensiteit (3,5 uit 5). In de rand bruinrood uitwaaierend.
Een neus met aroma’s van zoete kersen en blauwe bessen. Wat rode confituur en iets zuivel. Een frisse, levendige neus.
Vol en licht kruidig in de mond. Zwarte peper, licht gebrande koffiebonen, kruidnagel, zoute karamel en cacao. Redelijk wat tannine, maar wel van de ronde soort. Mooie, typerende zuren van de Sangiovese. Stevig, maar toch soepel van smaak.

Deze Brio is een heerlijke sappige rode Toscaan van een uitstekende producent. De wijn heeft een fijne bite en komt puur, soepel en jeugdig over. Precies zoals de wijnmakers het voor ogen hadden.

Score voor de Brio Toscana 2020 van Castello Romitorio: 16 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *