Castello di Montegiove Ro.Sa.To. 2018, een uitgebalanceerde rosé

Een rosé waar alles aan klopt: de Ro.Sa.To. van het prachtige Castello di Montegiove.

Castello di Montegiove ligt in de regio Umbrië, in Midden-Italië. Vorig jaar heb ik het imposante kasteel bezocht. Wil je dat verslag en alle info die erin staat er nog eens op nalezen, klik dan HIER.
Eerder heb ik de rode Elicius en de Mi.Mo.So. van dit kasteel geproefd. Wijnen die grote indruk hebben gemaakt!

Onlangs stond de Ro.Sa.To. van het oogstjaar 2018 bij mij op de proeftafel. Dit is een wijn gemaakt van 3 druivenrassen, namelijk 60 procent Sangiovese, 30 procent Canaiolo Nero en 10 procent Sagrantino. De wijngaarden van deze druiven liggen op een hoogte van 450-500 meter boven zeeniveau. De wijn is gevinificeerd door middel van de saignée methode en op een koele temperatuur vergist.

De contouren van het kasteel gezien vanaf Podere del Buongustaio

De wijnen van Castello di Montegiove zijn in Nederland verkrijgbaar bij Casasancarlo.shop. Een fles van deze Ro.Sa.To. wisselt voor de prijs van € 11,50 van eigenaar.

Castello di Montegiove Ro.Sa.To. 2018

Een heldere, volle zalm-rosé kleur met een flinke intensiteit (4 uit 5 voor rosé). Iets pétillant bij het inschenken.  
Goed open/aromatisch in de neus met een frisse geur van aardbeien en frambozen. Wat confiture. Kalk en licht ijzerig. Floraal: een aroma wat doet denken aan geraniums.
In de mond zacht, boterig, vol en kruidig. Iets peper en een zoet element van appelstroop. Een smaak die rijk is aan fruit van aalbes en rode grapefruit. Ook wat lichte tannine waarneembaar op de tong.

Een verleidelijke, wat zwoele rosé die rijk en stevig van smaak is. De prachtig geïntegreerde frisse fruitsmaken zorgen voor een juiste balans tussen fris/romig/robuust. Een aanrader!

Een uitstekende score voor de Ro.Sa.To. 2018: 15,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #castellodimontegiove #umbria  #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *