Castello di Montegiove Orvietano Rosso 2018, een prachtig visitekaartje

De instapwijn van het schitterende Castello di Montegiove, uit de regio Umbrië. Daar kun je mee thuiskomen!

“Daar kun je mee thuiskomen” bedoel ik ook letterlijk, want volgens mijn info is deze “instapwijn” van Castello di Montegiove niet verkrijgbaar in Nederland. Andere wijnen van dit kasteel zijn dat wel, en die hebben dan ook ruimschoots aandacht gekregen op deze website. Bijvoorbeeld wijnen met de namen Elicius, Ro.Sa.To en Mi.Mo.So hebben mijn proeftafel gepasseerd en zijn te vinden op onze site.

Castello di Montegiove is gelegen in het hart van de Italiaanse regio Umbrië, in het gelijknamige plaatsje. Voor een mooie beschrijving van het kasteel verwijs ik u graag naar het artikel “Mist u dat Italië gevoel ook weer zo” wat Pauline Ninck Blok in het verleden voor onze site heeft geschreven.

Ik proef de Orvietano Rosso, gekocht bij de vinotheek, gelegen onder aan het kasteel. Prijskaartje: € 6,50. Ik heb geen gegevens over gebruikte druivenrassen in deze wijn. Afgaand op wat ik geproefd heb vermoed ik dat er voor een belangrijk deel Sangiovese in deze wijn is verwerkt. Wat ik wel zeker weet is dat er voor het overgrote deel typische inheemse druivenrassen zoals Sangiovese, Sagrantino, Canaiolo Nero, Montepulciano (plaatselijk bekend als Morellone) en Barbera bij Castello di Montegiove worden verbouwd.

De flessen hebben de lange reis van Umbrië naar het platte Noord-Holland overleefd. Ik wil u mijn proefervaring van deze wijn niet onthouden, ondanks het gegeven dat deze wijn niet verkrijgbaar is in Nederland. Mijn ervaring nodigt zeker uit om de andere wijnen van dit kasteel te gaan ontdekken, die hier wel verkrijgbaar zijn! Of u moet natuurlijk “even” bij de vinotheek langsgaan, als u in de buurt bent…

Castello di Montegiove Orvietano Rosso 2018

Helder, vrij diep robijnrood van kleur. In de rand bleekrood uitwaaierend.
Een open en aantrekkelijke neus. Rode bessen en kersen. Vanille, iets tabak, en lichte houttonen. Wat aards. Warm en gul.
In de mond sappig en vol. Rijp fruit van zwarte kersen. Salmiak, zoute drop en karamel. Fijne smaakimpressies van oud hout. Redelijk wat tannine, maar die zijn vrij rond. Levendig en evenwichtig.

Dit is een zeer mooie instapwijn. Karaktervol, eerlijk en een tikje boers. Zoals gezegd, deze wijn is een mooie aanzet om verder te proeven van al het moois wat dit wijnkasteel te bieden heeft.

Score voor de Castello di Montegiove Orvietano Rosso 2018: 15,5 punten.

De wijnen van Castello di Montegiove zijn in Nederland verkrijgbaar bij CasaSanCarlo.shop.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *