Castello di Montegiove Mi.Mo.So. 2009, what else?

Castello di Montegiove
Indrukwekkend, harmonieus, gastronomisch: de Mi.Mo.So. van Castello di Montegiove heeft het allemaal.

Het prachtige Castello di Montegiove

In juni van dit jaar waren wij in Umbrië, het groene hart van Italië. Een regio in Midden-Italië die niet aan zee grenst en waar de wijnbouw al duizenden jaren met liefde wordt “bedreven”.
Wij brachten daar (onder andere) een bezoek aan het schitterende Castello di Montegiove, een kasteel waar wij vanuit ons appartement letterlijk “tegenop” keken. Een uitgebreid verslag van ons bezoek aan Castello di Montegiove kun je HIER lezen. Daarin is veel informatie te vinden over het kasteel en zijn wijnen.
Één van de wijnen die de reis terug naar huis heeft ondernomen, is deze Mi.Mo.So uit het oogstjaar 2009. Nadat ik de fles enkele weken tot rust heb laten komen van de lange reis is de kurk er onlangs toch vanaf gegaan.
Castello di Montegiove(de huidige markies in de schitterende kelder/wijnmakerij)

Mi.Mo.So.?

Mi.Mo.So, waar komt die naam eigenlijk vandaan? Welnu, het is eigenlijk niet zo ingewikkeld: Mi.Mo.So. slaat op de Marquises Misciattelli Mocenigo Soranzo, die al sinds 1780 een passie voor wijnbouw hebben en zorgvuldig de waarden koesteren die traditie en land met elkaar verbinden.
Castello di Montegiove

Mi.Mo.So. 2009 “specs”

De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 450 tot 500 meter. De stokken voor deze wijn hebben een leeftijd van circa 40 jaar.
Mi.Mo.So. is een blend van de druivenrassen Montepulciano, Merlot en Sangiovese. De specifieke vinificatie gegevens wisselen per oogstjaar, zo ook de verhoudingen tussen de druivenrassen. In deze 2009 is (volgens het rugetiket) die verhouding zo dat elk druivenras voor één derde deel meedoet in de wijn. Er is een houtrijping toegepast voor de duur van 12 maanden in Frans en Slavonisch eiken vaten. Daarna heeft de wijn nog 6 maanden flesrust gehad en toen was de wijn klaar voor consumptie.

De wijnen van Castello di Montegiove zijn in Nederland verkrijgbaar bij enkele wijnwebshops. De verkoopprijs van de Mi.Mo.So ligt zo tussen de 14-15 euro.

Castello di Montegiove

Castello di Montegiove Mi.Mo.So. 2009

Diep granaatrood van kleur. Helder met een kleurintensiteit van 3,5 op een schaal van 5. In de rand zie je een lichte ontwikkeling; bruinrood uitlopend.
De neus is prachtig geparfumeerd. Amandelen, leer, gebrande koffiebonen en humus. Fruit van zwarte bessen en bramen. Ook wat geuren die doen denken aan oosterse kruiden. Prachtige geuren van houtrijping in de vorm van fijne vanille. Aards en fris tegelijkertijd. Zalvend, stuwend, indringend en complex.
Een smaakexplosie in je mond. Iets drogend op het tandvlees. Romig, kruidig, peper, caramel en geroosterde noten. Fijn gedoseerd eikenhout. Bessen- en kersenfruit. De aanwezige tannines veroorzaken een lichte, plezierige stribbeling op de tong, naast een bijna stroperig mondgevoel. Een gelaagd smaakpalet. Mineralen en kruiden in de lange afdronk.

Alles klopt in deze Mi.Mo.So. De smaakelementen vallen als puzzelstukjes in elkaar. Harmonieuze, gastronomische en ijzersterke wijn van Castello di Montegiove.
Het hoeft nauwelijks betoog dat deze wijn een gouden medaille krijgt!

Score: 17,8 punten.

Mi.Mo.So. 2009 is nu op dronk en nog een jaar of 6 goed houdbaar.
Castello di Montegiove
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #castellodimontegiove #umbria #italiaansewijn