Castello Banfi 2016, een fraaie Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino wijnen bestaan er in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. Deze Brunello van Castello Banfi combineert goede kwaliteit met een scherpe prijs.

Castello Banfi is gelegen in Montalcino, het stadje in de regio Toscane wat bekend staat om zijn beroemde Brunello wijnen. Het wijngoed is in 1978 opgericht door de twee Italiaans-Amerikaanse broers John en Harry Mariani.  

Deze Brunello van Castello Banfi is, volgens het DOCG-predikaat, volledig gemaakt van de Sangiovese druif. De maceratie (schilweking) en vergisting van deze 2016 duurde tien tot twaalf dagen, bij een gecontroleerde temperatuur in horizontaal liggende vaten van staal en hout. De wijn rijpte daarna 24 maanden in houten vaten. Hiervan waren de helft vaten van Slavonisch eiken met een inhoud van 6.000 tot 12.000 liter en de andere helft vaten van Frans eikenhout van 350 liter. Tenslotte volgde nog een flesrijping van acht tot twaalf maanden. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Castello Banfi 2016 Brunello di Montalcino

Diep robijnrood in het glas, met een kleurintensiteit van 4 uit 5. In de rand zie ik een bruinrode dakpannenkleur.
In de neus aroma’s van kersen en rode bessen. Verder geuren van vanille, teakolie, chocolade en oud hout. Opent zich goed in het glas.
Drogend in de eerste aanzet. Smaakimpressies van toffee, karamel, gebrande koffiebonen, salmiak, kaneel en cederhout. Prominent aanwezige tannines. Vol en gelaagd met die kenmerkende Sangiovese-zuren. Een lange afdronk met veel rijp donker fruit.

De wijn moest even “inwerken” op mij. Gaandeweg ontdek ik steeds meer facetten. De smaak is krachtig, maar niet overdadig. De zuren zijn perfect versmolten in het complexe smaakpalet. Een wijn met bewaarpotentieel: ik denk zo’n 15 jaar vanaf heden. Zeer mooie Brunello!

Score voor deze Brunello 2016 van Castello Banfi: 17,2 punten.

Verkrijgbaar bij Wine in Black. Ik heb € 32,95 overgemaakt voor deze fles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *