Cassiano 2018 van Manincor, prachtig rood uit Alto-Adige/Südtirol

Topproducent Manincor maakt schitterende wijnen in het uiterste noorden van Italië (Alto-Adige/Südtirol). Ik proef de rode Cassiano van dit huis.

Manincor is een modern wijnbedrijf, gelegen bij het Lago di Caldaro (Kalterer See) in de provincie Alto Adige (Südtirol). Sinds 1991 heeft graaf Michael Goëss-Enzenberg de leiding over Manincor. Vermeldenswaardig is de hypermoderne kelder die onder de wijngaard is gebouwd, grenzend aan het historische huis. Circa 3.000 vierkante meter ruimte op drie ondergrondse verdiepingen biedt plaats aan grote houten vaten, barriques, fermentatietanks, roestvrijstalen tanks, persen, het vulsysteem en niet in de laatste plaats voor flessenopslag. Die kelder zegt veel over de ambities van dit wijnbedrijf.

De wijngaarden, met een oppervlakte van ongeveer 50 hectare, zijn gelegen op de hellingen rondom het landgoed. Er zijn verschillende locaties/percelen met ieder hun eigen naam. Dat zijn Manincor, Lieben Aich, Campan, Mazzon en Leiten en Panholzer en Keil. De druivenrassen die Manincor in de wijngaarden heeft staan zijn divers. Een mix van inheemse en mondiale rassen: Pinot Blanc, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Moscato Giallo, Vernatsch, Cabernet Sauvignon, Lagrein en Merlot. Het scala aan wijnen is dan ook groot. Het bedrijf is sinds 2009 biodynamisch gecertificeerd.

Cassiano bestaat uit een blend van zes druivenrassen: Merlot (41 procent), Cabernet Franc (26 procent), Tempranillo (9 procent),
Cabernet Sauvignon (7 procent), Petit Verdot (9 procent) en Syrah (8 procent). Voor de volledigheid: dit zijn de verhoudingen van het thans verkrijgbare oogstjaar 2020.
De wijngaarden zijn zuidoostelijk gericht, op een hoogte tussen de 250 en 280 meter hoogte. Cassiano krijgt een houtopvoeding van 18 maanden op barrique, waarvan de helft nieuwe vaten. Kort voor de botteling vindt de assemblage plaats. Alcohol is 14 procent.

De wijnen van Manincor zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: een fles Cassiano (jaargang 2020) kost u € 38,50.

Cassiano 2018 van Manincor

Een volle, granaatrode kleur. Iets roze-rood in de rand. De kleurintensiteit waardeer ik op 4 uit een schaal van 5.
In de neus ruik ik vanille van het houtgebruik, iets rokerig, minerale en wat aardse geuren. Fruitaroma’s van kersen en aardbeien.
Rijk, vol en veel rood rijp fruit in de mond. Zoethout, salmiak, zwarte kersen, confituur, zwarte peper. Ronde, rijpe tannines. Bijna gelikt. Zeer mooie precieze zuren die een heerlijke frisse toon achterlaten. Rondeur en complexiteit in het glas.

Een heel mooi glas! Ronde, verleidelijke wijn met een volle en fluwelige smaak. De frisse hint maakt het helemaal af. Manincor maakt hier, aan de zuidkant van de Alpen, fantastische wijnen van hoge kwaliteit.

Score voor de Cassiano 2018 van Manincor: 17,4 punten.

2 gedachten over “Cassiano 2018 van Manincor, prachtig rood uit Alto-Adige/Südtirol”

  1. Ik ben in 2022 en 2021 met groepen van Vinaventura bij Manincor geweest, een top-ervaring! De rondleiding en proeverij werden gedaan door gravin Sophie zelf. De wijnen zijn biologisch-dynamisch en daar hechten ze bijzonder aan.
    De wijnen zijn zonder uitzondering uitstekend.

  2. Bedankt voor je reactie Els! Mijn ervaring met de wijnen van Manincor is tot nu toe ook uitstekend. Groeten, Ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *