Carmelin Heida 2019, frisse bergwijn uit Zwitserland

Er staat (eindelijk) weer eens een wijn uit Zwitserland op de proeftafel. Ditmaal de Carmelin uit het kanton Wallis (Valais).

Deze Carmelin is afkomstig van de Caves Saint-Valentin SA, gevestigd in de plaats Sion in het Rhônedal. Dit bedrijf is al zo’n 175 jaar een dochteronderneming van Scherer & Buhler AG, maar op de website van dat wijnbedrijf is helaas geen info te vinden over deze Carmelin.

Heida” staat er op het etiket. Dat is de naam van het druivenras waarvan deze wijn gemaakt is. Die naam is een synoniem van de Savignin (Blanc). Andere benamingen zijn Paien (staat ook op het etiket) en Weißer Traminer. De druif wordt in de Franse Jura gebruikt voor de productie van Vin Jaune.

Ik kan dus weinig vertellen over de wijn zelf. Hoe hoog de wijngaarden liggen, de vinificatie en dat soort zaken. Afgaand op de frisheid van de wijn vermoed ik dat de stokken op een flinke hoogte staan. Zie ik nou een afbeelding van de Matterhorn op het etiket?? Zo hoog zullen die stokken toch niet staan…
De herkomstbenaming is AOC Valais. Alcohol is 12,7 procent en de flesafsluiter is een schroefdop. Ik heb de fles gekocht in Zwitserland, bij supermarktketen Denner. De normale prijs is CHF 12,95 (omgerekend is dat ongeveer € 12-12,50).

Carmelin Heida/Païen 2019 van Caves Saint-Valentin

Helder en bleekgeel in het glas, met een intensiteit van 2 uit 5.
In de eerste snuf ruik ik iets muffigs wat ik associeer met nat karton, maar dat trekt later grotendeels weg. Wat rest zijn gulle fruitaroma’s van limoen, perzik, peer en abrikozen.
Tintelend op de tong. Gele grapefruit, limoen en peer. Witte peper en zoute mineralen. Sappig van smaak met een mooie spanning en frisheid tussen de verschillende fruitsoorten. De fijne zuren geven een extra dimensie aan het geheel.

Heerlijke karaktervolle witte wijn. Bijna bruisend van frisheid, als een klaterende bergbeek! Knisperend citrusfruit in combinatie met perzik en peer. Uit Zwitserland komt helaas niet veel wijn naar Nederland. Dat is jammer want de kwaliteit is dik in orde!

Score voor de Carmelin Heida/Païen 2019: 14,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *