Caractère Nebbiolo D’Alba 2017, stoere en volle Nebbiolo

Caractère is de toepasselijke naam van deze Italiaanse wijn, gemaakt uit de Nebbiolo druif.

“Toepasselijk” omdat ik vind dat het karakter van de prachtige Nebbiolo druif in deze wijn goed tot uitdrukking komt. In onderstaande proefnotitie kun je daar alles over lezen. Maar eerst even iets over de producent van deze wijn: Francesco Scanavino.

Het wijnhuis Francesco Scanavino in Piemonte

Het wijnhuis Francesco Scanavino is te vinden in de regio Piemonte, in het plaatsje Cossano Belbo (provincie Cuneo). Wijnmaker Angelo Torrielli zwaait hier de scepter. Het huis heeft wijngaarden in Langhe, Roero en Monferrato. Voor de wijnen wordt gebruik gemaakt van diverse druivenrassen: Chardonnay en Pinot Noir voor een mousserende wijn genaamd Diamant Blanc, Arneis voor wit uit Roero, Barbera, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon en Dolcetto voor de rosé en rode wijnen en tenslotte de Moscato Bianco voor een dessertwijn.

Caractère is een wijn die voor 100 procent gemaakt is van de Nebbiolo druif. De vergisting op de schillen heeft zo’n 15 dagen in beslag genomen om een maximale extractie te bewerkstelligen. Na de malolactische vergisting heeft de wijn in grote eiken vaten gerijpt voor een periode van 12 maanden. Na botteling nog enkele maanden flesrijping.

Wienaldi Wines is een wijn(web)shop die gespecialiseerd is in mooie, aparte wijnen uit verschillende regio’s van wijnland Italië. In het assortiment van Wienaldi Wines zijn 7 verschillende wijnen te vinden van het huis Francesco Scanavino. Eerder heb ik van dit huis de fijne witte Arneis geproefd, de recensie kun je HIER nalezen.

Wienaldi Wines heeft interessante authentieke Italiaanse wijnen voor een scherpe prijs. Neem eens een kijkje in de webshop en/of maak een afspraak voor een bezoek aan de winkel in het Noord-Hollandse De Rijp. Elk weekend is het magazijn wel een paar uur open, van tevoren even informeren naar de tijden.
Aan deze Caractère hangt een prijskaartje van € 21,95.

Caractère Nebbiolo D’Alba 2017

Een volle, diepe granaatrode kleur. De kleurintensiteit is te waarderen op 4 uit 5. In de rand loopt de kleur wat bleekrood weg.
De neus opent zich goed. Fruitaroma’s van zwarte kersen en donkere pruimen. Rode paprika. Ik neem ook wat rokerigheid en aardse geuren (natte bosgrond) waar.
In de mond wat straf in de eerste aanzet. Rijk aan tannine, iets stroef op de tong. Kruiden: tijm en kruidnagel. Fruit: zwarte bessen en zoete kersen. Verder vind ik in de rijke smaak bittere chocolade, teer, cacao en laurierdrop. Redelijk hoog in de zuren, zoals je kunt verwachten van een Nebbiolo, maar niet storend. Drogend in de mond, iets gestoofd. Redelijk geconcentreerd van smaak.

Caractère is een volle, droge Nebbiolo met mooie rijpe fruitsmaken. Stevig, maar niet heel zwaar. Vrij strak en fris door die typische Nebbiolo zuren.

Een goede score voor deze Nebbiolo D’Alba van Francesco Scanavino: 16 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #nebbiolo #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *