Caprone 2022 van Betti, een frisse Toscaanse rosé

Deze rosé uit Toscane bevalt mij goed. Mooi in balans en een tikje gespierd van smaak.

Caprone komt van de wijnmakerij Fattoria Betti. Deze producent is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. Betti bezit hier 25 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. 

Deze Caprone rosé is volledig gemaakt uit Sangiovese druiven. De druiven zijn handmatig geoogst en daarna gefermenteerd in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. De wijn heeft vervolgens een malolactische vergisting ondergaan. Na een lichte filtering volgt de botteling in maart van het jaar volgend op de oogst.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn te vinden in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijn(web)shop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven en aanstaande vrijdag is deze wijn in de aanbieding, dus sla uw slag!

Caprone 2022 van Betti

Een lichte zalm-rosé kleur in het glas. Ik ben rosé van dit huis donkerder gewend, maar dit is een fraaie kleur die naar een rosé uit de Provence neigt.
In de neus ruik ik het fruit van morellen, rode appels, pruimen en aardbeien. Wat natte steen. Jammer genoeg zijn de aroma’s wat vluchtig.
In de mond medium droog, niet strak droog. Iets tintelend en knisperend op de tong. Rijp fruit van rode appels, perzik, iets citrusfruit, gele grapefruit en limoen. Het witte pepertje in de smaak geeft wat body/spierkracht. Een tikje alcoholisch (13,5 procent) in de afdronk.

Score voor de Caprone 2022 van Betti: 14 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *