Een wat “oudere” rosé uit Toscane op de proeftafel. Hoe komt deze rosé, drie jaar na de oogst, voor de dag?
Caprone komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze producent is niet onbekend voor mij; meerdere wijnen heb ik al geproefd, waaronder de succesvolle rode Prunideo.
De wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. Betti bezit hier 25 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter.
Deze Caprone rosé is volledig gemaakt uit Sangiovese druiven. Handmatig geoogst en daarna een fermentatie in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. De wijn heeft daarna een malolactische vergisting ondergaan. Na een lichte filtering volgt de botteling in maart van het jaar volgend op de oogst.
De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn te vinden in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijn(web)shop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven!
Aan een fles Caprone hangt een prijskaartje van € 9,95.
Caprone 2020 IGT Toscana van Betti
Een heldere en redelijk volle zalm-rosé kleur met een bovengemiddelde intensiteit.
In de neus tref ik op de stille spiegel wat reductieve geuren aan (ei en gronderigheid). Met wat meer lucht/walsen verminderd dit. Op de achtergrond ruik ik rode fruitaroma’s van vlierbessen en rode bessen.
Compact en vol in de eerste aanzet. Iets filmend op de tong. Peper, tuinkruiden, komijn en vanille. Rood fruit van kersen en granaatappel. Tannine, wat drogend in de mond. Een tikje alcoholisch (13,5 procent), wat ten koste gaat van de frisheid. De Sangiovese heeft gelukkig voldoende zuren om de frisheid weer wat op te krikken.
Dit is geen lichtvoetige “terras” rosé. De smaak is wat mollig en robuust, met veel kruidigheid. Ik noem het een “eet” rosé. Goed te combineren met voorgerechten van vis, eierpasta en wit vlees. Nu drinken, langer bewaren heeft geen zin.