Canneto VendemmiaTardiva 2009, IGT Toscane, Italië

Canneto Vendemmia Tardiva 2009

Een witte (dessert)wijn, een Vendemmia Tardiva uit Toscane op de proeftafel.

Deze wijn is het resultaat van de zogeheten “edele rotting”. De druiven gebruikt voor deze wijn zijn laat geoogst en daardoor ingedroogd. De druiven bevatten hierdoor relatief veel suiker. De hoeveelheid sap uit de druiven is gering, waardoor het rendement zeer laag is.

Deze speciale wijn heeft 14 maanden houtrijping ondergaan. De gebruikte druivensoorten zijn 30 procent Malvasia Toscana, 10 procent Malvasia Istriana, 20 procent Riesling, 20 procent Traminer en 20 procent Petit Manseng. Het alcoholpercentage is 16,5 procent.
Deze wijn is ter beschikking gesteld door Barovino.nl, gespecialiseerd op het gebied van Toscaanse wijnen. De wijn zit in een fles van 50 cl. en kost € 15,50. Degustazione!

Canneto Vendemmia Tardiva 2009

Een heldere en volle cognac-kleur. Diep amber met mooie vette tranen in het glas (2,8).
In de neus rozijnen en noten. Een tikkeltje aards, zeer rijp gekonfijt fruit en iets banaan. Bijenwas, vanille, eikenhout en de geur van flor (sherry). Open, complex en overweldigend (4,3).
In de eerste aanzet vettig en zoet in de mond. Tegelijkertijd een fraaie frisheid van de aanwezige zuren. Honing en caramel. Wat gekruid ook (ontbijtkoek). Fluwelig en vol, licht alcoholisch, wat aangename houttonen en iets plakkerig (7,5).
Een brede, geraffineerde en uitgebalanceerde wijn. Subtiel en compleet. Goed te combineren met o.a. pittige, wat zoute kazen (2,7). Het restant wat ik na een dagje proefde, was nog overtuigender. De wijn gaf zich helemaal en was nog fraaier!
ZilverenMedailleklein
Totaal 17,3 punten. Drinken nu tot 2025.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!