Calus Bianco van Papalino, wit met pit uit Lazio

Wijn uit de Italiaanse regio Lazio zie je niet vaak in Nederland. Het wijnhuis Papalino maakt in die regio uitstekende wijnen.

Het familiebedrijf Papalino is sinds 1960 gevestigd in het plaatsje Castiglione in Teverina (provincie Viterbo), enkele kilometers ten zuiden van de stad Orvieto. Een gebied dat vroeger bewoond werd door de Etrusken. Oprichter Ercole Papalino gaf met passie leiding aan het bedrijf, waarin tot 1997 granen en druiven werden verbouwd. Daarna is het bedrijf op initiatief van zoon Erminio geherstructureerd en gemoderniseerd en is men zich gaan toeleggen op de productie van wijn en olijfolie.

Papalino heeft een overzichtelijk assortiment: men produceert drie rode en drie witte wijnen. Lazulum en Ametis zijn de namen van de witte wijnen, Senauro en Solidago voor de rode. Daarnaast is er een witte en rode wijn in de (wat lager geprijsde) serie “Calus”. De witte Calus staat op de proeftafel.

Calus Bianco is gemaakt uit een blend van de druivenrassen Grechetto en Malvasia. De wijngaarden liggen op een hoogte van 200-300 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit een mix van klei en tufsteen. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks, die temperatuur gecontroleerd zijn (16 graden in dit geval). Daarna volgt een rijping in de RVS-tanks voor een periode van 4-5 maanden. Tenslotte een flesrijping van 1-2 maanden.
Calus Bianco heeft 12,5 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een kurk.

De wijnen van Papalino zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven!

Calus Bianco van Papalino

Helder en goudgeel in het glas. Een flinke kleurintensiteit.
In de neus neem ik fruitaroma’s van peer, mirabellen en perzik waar. Ook een wat ziltige geur. De aroma’s komen wel wat moeilijk los.
Rond en iets droog in de mond. Sinaasappelschil, abrikoos en citrusfruit. Vrij stevige, wat straffe zuren. Witte peper. Redelijk vol van body. Een tikje schraal, maar wel verfrissend.

Calus Bianco is een witte wijn met pit. Die “pit” zit hem vooral in de opwekkende zuren, die een belangrijke rol spelen. Dit is geen soepele doordrinker maar een wijn om rustig van te genieten, bijvoorbeeld als aperitief.

Score voor de Calus Bianco van Papalino: 13,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *