Callia Tardio 2017, Argentinië

Callia Tardio 2017, ArgentiniëEen witte wijn uit de supermarkt, misschien iets voor de zomer…?

Wat is het toch aan de hand met het menselijke ras? Selfdestruction zit schijnbaar in de genen!? Ontkenning zit er vlak naast, vooral bij politici met hun definitie voor fijnstof…

Fijnstof is heel schadelijk voor de mens en daarom moeten we met z’n allen minder autokilometers rijden, of het moet met een elektrische auto… Maar hoe zit het dan met al dat vliegverkeer? Schiphol puilt uit en nu moet op korte termijn ook Lelystad een groot vliegveld worden, want we vliegen wat af met z’n allen. Hoe zit het daar dan mee…? Is dat dan geen uitstoot van fijnstof…? Nee, zeggen de politici, want het vliegverkeer tellen we niet mee voor het behalen van de klimaatcijfertjes.. 🙁

Oftewel; de mens wil zich laten belazeren en we nemen daar genoegen mee…

Maar wat ook een groot probleem is, is dat vele producten tegenwoordig aangezoet worden. Overal doet men suiker in, want dat vinden de mensen lekker…?! Dat de mens daardoor meer kans loopt op diabetes 2 interesseert niemand wat. Als het maar verkocht wordt!

Die tendens zie je ook terug in de wijnwereld. Wijnproducenten zorgen er voor dat hun wijnen in de smaak zoeter worden, want daar houdt de mens van…. De wijnen die o.a. de Zuid-Amerikaanse wijnproducenten (ik generaliseer, want ik weet ook wel dat niet iedereen dat doet) maken de wijnen die zij verkopen aan de Noord-Amerikanen wat zoeter dan de flessen die naar Europa getransporteerd worden. Waarom? Omdat de Amerikanen nu eenmaal van zoet houden…!

Ach, geloof mij niet, maar lees dan DIT ARTIKEL maar eens…

Hoe kom ik nu op al deze wijsheden..? Ik zal het u vertellen…

Van één van de grootste wijninkopers van Nederland (Verbunt Wijninkopers) kreeg ik deze wijn toegestuurd on te proeven: Callia Tardio 2017 uit Argentinië. Een wijn gemaakt van de Torrontésdruif.

Volgens Wikipedia heet de Torrontésdruif de volgende kenmerken:

Het belangrijkste is het muskaatachtige aroma, met geuren van jasmijn, rozen en geraniums. Goed herkenbaar zijn de tonen van citrus, grapefruit en perzik. Het zuurgehalte is redelijk hoog, waardoor de wijn fris is en het best gedronken kan worden binnen één, hooguit twee jaar na de oogst. Langer bewaren heeft geen zin, want de frisse, fruitige tonen worden allengs minder.

Een redelijk hoog zuurgehalte dus…

Laten we eens kijken of deze zuren stand houden in deze Callia Tardio 2017, die overigens een verkoopprijs heeft van € 5,99 en verkrijgbaar is bij o.a. de Plus supermarkten.

Laat de wijn spreken!

Callia Tardio 2017

De kleur van deze Callia Tardio 2017 is lichtgeel/bleekgeel over de tong met een witgouden fonkeling in de rand. Kraakhelder en loepzuiver. Leuke kleur. (2,7)
De neus is zeer geurend. Veel witfruit en bloemenpracht. Rozenfruit met meloen en perzik. Wel wat aan de zoete kant. De neus komt redelijk los. (3,0)
Op de tong valt direct met de deur is huis: een zoetje. Nee hè! Oh God, NEE! Naast het wit en exotisch fruit is er een overheersend zoetje. Verder is Callia Tardio 2017 matig in de breedte, diepte en op de mid-palate. De zuren zijn bijna te verwaarlozen. De afdronk is redelijk met een gemaakt synthetisch zoetje. (4,5)
Dat de Zuid-Amerikanen hun wijnen speciaal voor de Noord-Amerikanen wat ‘aanzoeten’, moeten ze zelf weten, maar houdt dat alsjeblieft daar! Geef om die frisse wijnen met genoeg zuren en hou die ‘gemaakte wijnen’ lekker zelf. Helaas….roepende in de grote dorre woestijn… Natuurlijk zal er (helaas) een markt voor zijn, maar dat is niet mijn markt. Echter, dit is mijn persoonlijke noot en heeft niets met deze recensie te maken. (1,9)

De zoetere wijnen zijn ook doorgedrongen tot het Europese grondgebied; al in vele producten probeert de producent hun producten zoeter te maken. Je ziet het in vele producten terug. En waarom? Om iedereen diabetes te maken? Persoonlijk vind ik het belachelijk, maar er zal wel een markt voor zijn. Qua kwaliteit is Callia Tardio 2017 een vrij matige wijn en het zoete gehalte verdringt de zuren die de wijn zou hard nodig heeft. Als je echter een fan bent van zoetere, niet complexe wijnen en u wilt er niet al te veel voor uitgeven, dan zal deze Argentijn u best smaken. Een totaal van 12,1 punten en mijn advies: deze zomer opdrinken.