Bürgerspital Würzburger Stein R Blaufränkisch 2019, prachtig sap!

Een nieuwe jaargang van deze voor mij bekende wijn uit de regio Franken. En wederom ben ik aangenaam verrast!

Nog even ter introductie: Het Weingut Bürgerspital in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere RieslingSilvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd.
Dit oude wijnbedrijf is één van de oprichters van de prestigieuze VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten.

Deze wijn is gemaakt van de Blaufränkisch. De druiven zijn afkomstig van de als Erste Lage gekwalificeerde Würzburger Stein, een wijnberg die over de stad Würzburg uitkijkt. Van deze heuvel is 1/3 in bezit van Bürgerspital. De bodem van deze heuvel bestaat uit Muschelkalk. De wijn heeft een houtopvoeding in barriques genoten.
Meerdere jaargangen van deze Blaufränkisch hebben al op mijn proeftafel gestaan. En ik kan niet anders zeggen dat mijn ervaringen positief zijn. Ik was dan ook weer nieuwsgierig naar deze 2019…

Bürgerspital Würzburger Stein R Blaufränkisch 2019

Vrij diep donkerrood met een kleurintensiteit van 4 op een schaal van 5. Roze/purper in de rand.
Zuivere aroma’s in de neus. Zoete kersen, aardbeien en donkere pruimen. Wat natte aarde en mint. Iets vanille. Mooie en complexe aroma’s.
In de mond vol en rond met redelijk milde tannines en fraai gedoseerde zuren. Tabak, ontbijtkoek en cassis. Boordevol rijp rood fruit en sappig vruchtvlees. Een typerende kruidigheid die de Blaufränkisch kenmerkt. Een pepertje in de afdronk.

Zeer mooie jaargang van deze wijn. Iets minder zwoel en bombastisch dan de 2018, maar met een geweldige rijpheid van het fruit. Elegant, toegankelijk en heel mooi in balans.

Score voor de Würzburger Stein R 2019 Blaufränkisch van Bürgerspital: 17 punten.

Dokter Maler is het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Verschillende wijnen van Bürgerspital zijn te vinden in het assortiment. Aan een fles van deze Blaufränkisch hangt een prijskaartje van € 21,15.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *