Bürgerspital Würzburger Stein R Blaufränkisch 2018, rijk en geconcentreerd rood

Deze rode wijn uit de Duitse wijnregio Franken is er één die er wezen mag! Bürgerspital Würzburg weet een mooie wijn uit de Blaufränkisch druif te maken.

Het Weingut Bürgerspital in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere RieslingSilvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd. In de bodem van deze wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.

Bürgerspital is sinds de middeleeuwen (1316) een verpleeghuis dat wijn verbouwt om inkomsten te genereren. Het Weingut maakt dan ook deel uit van de zogeheten Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleeginrichting.
Dit oude wijnbedrijf is één van de oprichters van de prestigieuze VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.

Blaufränkisch is de naam van de druif waar deze wijn van gemaakt is. De druiven zijn afkomstig van de als Erste Lage wijngaard gekwalificeerde Würzburger Stein. De bodem van deze heuvel bestaat uit Muschelkalk. De Blaufränkisch is een druif die je veel in Oostenrijk tegenkomt, maar hier in Franken doet de druif het ook uitstekend.
Het jaar 2018 kenmerkt zich als zonnig, warm en droog. De geoogste druiven waren dan ook gezond en rijp. Het leverde echter wijnen op die niet extreem alcoholisch waren, het alcoholpercentage van deze Blaufränkisch is een “keurig nette” 13 procent. De wijn heeft een houtopvoeding in kleine eikenhouten vaten genoten. Ik heb de wijn voor degustatie overgeheveld in een wijde karaf.

Bürgerspital Würzburger Stein Blaufränkisch R 2018

Een heldere, diepdonkerrode kleur. In de rand iets bleekrood weglopend.
De neus is open en aromatisch. Fruit van zwarte kersen en bosbessen. Geuren van mint, ontbijtkoek, vers gemalen witte peper, zwart/wit poeder en donkere honing. Specerijen (kruidnagel) en iets aards.
In de mond vol met rijpe, ronde tannines op de tong. Zoet rijp fruit, chocolade, vanille, karamel, salmiak en confituur. Rijk en geconcentreerd van smaak met een goede spanning tussen zoet rood fruit en kruidigheid.

Het warme jaar 2018 is goed terug te proeven in deze Blaufränkisch van Bürgerspital Würzburg. Zwoel en verleidelijk rood uit Franken met wat stoere kantjes. Een wijn van uitstekende kwaliteit. Drinken: nu tot 2028.

Score voor Bürgerspital Würzburger Stein Blaufränkisch R 2018: 17 punten.

Dokter Maler is het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Verschillende wijnen van Bürgerspital zijn te vinden in het assortiment. Deze Erste Lage wijn uit Franken is verkrijgbaar bij Dokter Maler voor de prijs van € 19,90.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *