Bürgerspital Würzburger Stein Blaufränkisch Erste Lage 2017, kwaliteitswijn uit Franken

Uit het Duitse Franken komt deze prachtige wijn van Bürgerspital, gemaakt uit de Blaufränkisch druif.

Bürgerspital Würzburg in Franken is in veel opzichten een bijzonder wijngoed. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

Bürgerspital: een bijzonder wijngoed

Het Bürgerspital Weingut in Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere Riesling, Silvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd. In de bodem van deze wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.
Bürgerspital is sinds de middeleeuwen (1316) een verpleeghuis dat wijn verbouwt om inkomsten te genereren. Het Weingut maakt dan ook deel uit van de zogeheten Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleging.

Franken is het land van de Bocksbeutel. U weet wel, die ronde bolle fles met zijn aparte vorm. Nog een bijzonderheid: Bürgerspital, de producent van deze wijn, is het geboortehuis van deze bijzondere flessoort. Veel witte wijnen van het huis zijn dan ook in de Bocksbeutel gebotteld.

VDP

Bürgerspital is één van de oprichters van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.

Over deze wijn

Deze wijn uit de Blaufränkisch druif is afkomstig van de Erste Lage wijngaard Würzburger Stein. De bodem van deze heuvel bestaat uit Muschelkalk. De Blaufränkisch is een druif die je veel in Oostenrijk tegenkomt, maar hier in Franken doet de druif het ook uitstekend. De wijn heeft houtopvoeding in kleine eikenhouten vaten genoten. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Dokter Maler is het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Deze Erste Lage wijn uit Franken is verkrijgbaar bij Dokter Maler voor de prijs van € 19,90.

Bürgerspital Würzburger Stein Blaufränkisch Erste Lage 2017

Een heldere kleur, vrij dieprood met een intensiteit van 3,5/4 uit 5 voor rode wijn. In de rand zie ik iets purper en loopt de kleur bleekrood weg.
Prachtige, aromatische neus! Kruiden, eucalypthus, ontbijtkoek en kaneel. Ook wat gerookt vlees en de geur van een herfstbos. Fruit van kersen en bosbessen en een toefje honing.
Vrij intens en warm in de mond. De tannines zijn redelijk zacht en wat romig. Laurier- en honingdrop, peper, rode paprika, vanille en chocolade. Een tikje groen. Donkere fruitsoorten (pruimen en kersen). Rond van smaak met wat alcoholische warmte in de afdronk.

Deze Blaufränkisch uit het oogstjaar 2017 is een volle en wat verleidelijke wijn. Kruidig, elegant, soepel en mals van karakter. Ik had eerder de 2016 in een “speeddate” geproefd en die kwam meer geconcentreerd over. Deze 2017 is wat slanker van stijl, maar zeker niet minder interessant. In Franken worden uitstekende wijnen gemaakt, en niet alleen uit de Silvaner druif. Dat laat deze Blaufränkisch overduidelijk zien.

Een uitstekende score voor de Blaufränkisch Würzburger Stein van Bürgerspital: 16,4 punten.

De wijn is prima op dronk en kan zonder problemen nog 5-6 jaar opgelegd worden.

.#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #doktermaler #franken #blaufrankisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *