Bürgerspital Würzburger Stein Blaufränkisch 2016, stijlvol rood uit Franken

Rode wijn uit de Duitse regio Franken. Deze Blaufränkisch van Bürgerspital uit Würzburg maakt een prima indruk.

Het Bürgerspital Weingut in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere RieslingSilvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd. In de bodem van deze wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.
Bürgerspital is sinds de middeleeuwen (1316) een verpleeghuis dat wijn verbouwt om inkomsten te genereren. Het Weingut maakt dan ook deel uit van de zogeheten Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleging.
Bürgerspital is één van de oprichters van de prestigieuze VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.

Franken is een regio in Duitsland waar ik nog niet eerder geweest ben. Ik zou vorig jaar het gebied gaan verkennen, echter door corona maatregelen ging dat niet door. Ik hoop óf dit jaar óf volgend jaar Franken met een bezoek te vereren.

Deze wijn van de Blaufränkisch druif is afkomstig van de wijngaard Würzburger Stein. De bodem van deze heuvel bestaat uit Muschelkalk. De Blaufränkisch is een druif die je veel in Oostenrijk tegenkomt, maar hier in Franken doet de druif het ook uitstekend. De wijn heeft houtopvoeding in kleine eikenhouten vaten genoten. In de kwaliteitspyramide van de VDP staat deze wijn als een Erste Lage, net onder de top Grosse Lage. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Bürgerspital Würzburger Stein Blaufränkisch 2016

Fraai robijnrood met een iets boven gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood uitwaaierend.
De neus is open en uitgesproken. Aroma’s van kaneel, ontbijtkoek, specerijen en confiture. Fruit van zoete kersen.
In de mond soepel en zwoel zacht met ronde rijpe tannines. Melkchocolade, salmiak, peper. Rijp rood fruit. Een tikje jammig. Prachtige “precieze” zuren brengen een fijne frisheid, waardoor de wijn niet te mollig overkomt. Er is balans. Een mooie, licht kruidige afdronk maakt het af.

Klassewijn! Volle, verleidelijke rode kwaliteitswijn uit Franken. Dat smaakt naar meer. Ik kan eigenlijk niet wachten om Franken te bezoeken.

Een fraaie score voor deze wijn van Bürgerspital Würzburg: 16,4 punten.

Verschillende wijnen van Bürgerspital zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, een wijnwebshop die gespecialiseerd is in Duitse wijnen en het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Momenteel is de jaargang 2018 verkrijgbaar van deze Blaufränkisch voor de prijs van € 19.90 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *