Bürgerspital Würzburger Riesling 2019, strak en mineralig

Een kwaliteitsriesling uit de regio Franken. Bürgerspital heeft een breed gamma aan wijnen en deze Riesling doet het uitstekend.

Het Weingut Bürgerspital in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere de druiven RieslingSilvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch worden verbouwd. In de bodem van de wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.

Verschillende wijnen van Bürgerspital hebben al eens op mijn proeftafel gestaan. Ik kwam echter tot de ontdekking dat in deze verzameling van recensies geen Riesling voorkomt. Tijd om daarin verandering te brengen!

Deze Würzburger Riesling staat gekwalificeerd als een VDP-Ortswein. De (temperatuur gecontroleerde) vergisting heeft in stalen tanks plaatsgevonden. De wijn heeft nog een periode op de “Feinhefe” liggen rijpen. De wijn uit het uitstekende oogstjaar 2019 heeft een alcoholpercentage van 12,5 procent. De Bocksbeutel wordt afgesloten door middel van een schroefdop.

Bürgerspital Würzburger Riesling 2019

Licht strogeel. Fonkelend helder in het glas met een intensiteit van 2 uit 5. Iets parelend.
Ik neem een heel licht pétrol aroma waar. Daarnaast veel citrusfruit en granny smiths appels. Een wat plantaardige geur van brandnetels. Open, expressief en spatzuiver.
Tintelend op de tong. Limoen, citroen, gele grapefruit en knapperige appels. Heerlijk strak en puntig van smaak. De Duitse taal heeft een treffend woord hiervoor: “rassig”. Precieze zuren, zoals je die bij een Riesling kunt verwachten. Speekselopwekkend. Zoute mineralen en prachtige bitters zorgen voor een heerlijk mondgevoel, ich mag es!

Heel mooie Riesling van Bürgerspital uit Franken. Het ijzersterke oogstjaar 2019 laat zich weer eens zien. Een wijn met een geweldige spanning in de smaak.

Score voor de Würzburger Riesling van Bürgerspital: 15,7 punten.

Dokter Maler is het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Verschillende wijnen van Bürgerspital zijn te vinden in het assortiment. Aan deze Ortswein wijn uit Franken hangt een prijskaartje van € 11,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *