Bürgerspital Würzburg Silvaner Trocken 2017, Franken, Duitsland

Burgerspital Wurzburg
We maken kennis met een wijn van de Silvaner uit het Anbaugebiet Franken en zijn zeer aangenaam verrast.

Franken is een wijngebied waar ik nog niet eerder ben geweest en waar ik ook nog niet zoveel van weet, maar na het proeven van deze wijn is mijn interesse meer dan gewekt! De meeste van de in totaal 6.000 hectare aan wijngaarden liggen in de wijde omgeving van de stad Würzburg, langs de slingerende rivier de Main.

De Silvaner is nog steeds een zeer belangrijke druif in dit gebied. Daarnaast heeft de Müller-Thurgau een groot aandeel in de aanplant in Franken. De verhouding tussen de productie van witte wijn en rode wijn ligt in Franken op ongeveer 80 procent wit en 20 procent rood.

Het Bürgerspital Weingut in Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waar Riesling, Silvaner, Müller-Thurgau, Bacchus en de witte en blauwe “Burgunder” druiven worden verbouwd.
De bodem van deze wijngaarden bestaat grotendeels uit Muschelkalk (schelpkalk).
Het Weingut maakt deel uit van de Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleging.

Bürgerspital is één van de oprichters van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.
Deze Silvaner van Bürgerspital Würzburg is overigens geclassificeerd als een VDP Ortswein.

Burgerspital Wurzburg Silvaner

En dan die fles, de Bocksbeutel. Dé typische wijnflesvorm uit Franken en laat nu Bürgerspital Würzburg het geboortehuis zijn van deze bijzondere flesvorm! Persoonlijk vind ik de Bocksbeutel een rustieke uitstraling hebben die mij wel aanstaat. Maar aan de andere kant, de flessen zijn door hun vorm niet makkelijk op te slaan.

Dr. Maler is het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Deze wijn uit Franken is verkrijgbaar bij Dr. Maler voor de prijs van € 11,40.
Bestellen? Klik HIER.

Bürgerspital Würzburg Silvaner Trocken 2017

Een fonkelend heldere kleur, wat petillant bij het inschenken. Bleekgeel met een intensiteit van 2 uit 5.
Fraaie neus waarbij het zoete rijpe fruit je glas uit stuift. Perzik, peer en gedroogde ananas. Een beetje de geur van brooddeeg. Mooi zuiver, superfris en aantrekkelijk.
Op de tong vol en sprankelend in de eerste aanzet. Vrij intens met prachtige, gespierde zuren. Licht tintelend en voorzien van delicate gele grapefruit bitters. Boordevol mineralen. Een zeer spannende zoet-zuur balans en fraai droog van smaak. Veel fruit, zoals ik dat in de neus ook al aantrof: perzik, peer, ananas. Daarnaast wat gele appel en citrusfruit. Een tikje vanille en honing. Deze Silvaner blijft tenslotte goed hangen in de afdronk.

Uitstekende en indrukwekkende wijn uit Franken met een mooie intensiteit en concentratie. Iets aan de robuuste kant. Gastronomisch, met vele gerechten te combineren door het brede smaakpalet.
Zonder enige twijfel verdient deze wijn een bronzen medaille door de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Score: 16,1 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.
Burgerspital Wurzburg
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #doktermaler #franken #silvaner