Bürgerspital Veitshochheimer Spätburgunder 2020, zuiver met veel rijp fruit

Een Spätburgunder van Bürgerspital ontbrak nog in de serie van vele wijnen die ik van dit wijnhuis heb geproefd. Bij deze de proefnotitie.

Vele witte wijnen van de Silvaner en Riesling heb ik al geproefd van het historische wijnhuis Bürgerspital uit Würzburg, regio Franken. Ook rode wijnen, gemaakt van de Blaufränkisch, ontbraken niet in dit rijtje. Maar een Spätburgunder was ik nog niet tegengekomen.

Dit is een VDP-Ortswein, afkomstig van druiven uit de Lage Veitshochheim. De stokken staan hier op een bodem van Muschelkalk. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen, de details hierover zijn mij niet bekend. Er is 13,5 procent alcohol aanwezig en de wijn is gebotteld in de karakteristieke bocksbeutel. Een draai aan de schroefdop volstaat om de glazen te vullen…

De jaargang 2021 is thans verkrijgbaar bij Dokter Maler, voor de prijs van € 14,95.

Bürgerspital Veitshochheimer Spätburgunder 2020

Vrij diep granaatrood in het glas. In de rand roze-rood uitlopend.
Fruitaroma’s van rijpe kersen en blauwe bessen. Aardse geuren van nat kreupelhout, bosgrond en paddenstoelen. De neus opent zich goed.
Redelijk zacht en iets fluwelig in de eerste aanzet. Zoethout, drop, iets tabak en cassis. Donkere pruimen en bessen. Vrij milde tannines. Sappig en vriendelijk met een fijne rondeur.

Mooie, zuivere Spätburgunder. Ietsjes ingetogen in de smaak, waarin zich veel rijp fruit bevindt. Bürgerspital heeft er een fijn glas van weten te maken!

Score voor de Veitshochheimer Spätburgunder 2020 van Bürgerspital: 16,1 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *