Bürgerspital Steren 2018, een spannende blend van Weiss- en Grauburgunder

Uit de regio Franken komt deze blend van het bekende VDP-Weingut Bürgerspital Würzburg.

Verschillende wijnen van Bürgerspital Würzburg hebben al mijn proeftafel gepasseerd. Mijn ervaringen met deze producent zijn zonder meer goed te noemen. Nog even ter introductie.

Bürgerspital: een bijzonder wijngoed

Het Bürgerspital Weingut in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere Riesling, Silvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd. In de bodem van deze wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.
Bürgerspital is sinds de middeleeuwen (1316) een verpleeghuis dat wijn verbouwt om inkomsten te genereren. Het Weingut maakt dan ook deel uit van de zogeheten Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleging.
Bürgerspital is één van de oprichters van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.

Cuvée Steren

De Cuvée Steren is samengesteld uit 2 druivenrassen: Weissburgunder en Grauburgunder. De precieze verhoudingen zijn mij niet bekend. Deze Cuvée is opgevoed in stalen tanks en heeft een alcoholpercentage van 12 procent. De wijn is geklassificeerd als een VDP Gutswein. De naam “Steren” verwijst naar de oprichter van het Bürgerspital: Johannes von Steren.

Dokter Maler is specialist in Duitse wijnen en het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen.  Deze Steren van Bürgerspital Würzburg is verkrijgbaar voor € 9,50.

Bürgerspital Würzburg Steren Weiss- en Grauburgunder 2018

Een heldere, licht strogele kleur met een groene schakering erin. De kleurintensiteit is 2 op een schaal van 5.
De neus opent zich redelijk na enig walsen. Fruit van gele appels en perzik. De bodem van Muschelkalk, waar de stokken van deze wijn in staan, ruik je ook: een geur van natte kalk die associaties oproept met mineralen. Zuiver, jeugdig en aromatisch.
Een licht romig mondgevoel met redelijk hoge zuren. Fris en iets tintelend. Citrusfruit en appeltjes, met daarbij wat smaken van tropisch fruit. Licht kruidig en, net als in de neus, minerale tonen. Een vrij strakke smaak met de nodige spanning tussen zoete en zure elementen.

Cuvée Steren is een wijn met een zuiver, slank en iets gespierd smaakpalet. Aromatisch in de neus. Dit is geen wijn die uitblinkt in complexiteit, maar één waar zich een kleine en interessante strijd afspeelt tussen twee druivenrassen.

Score voor deze wijn van Bürgerspital is 13,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #doktermaler #franken #vdp #weissburgunder #grauburgunder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *