Bürgerspital Silvaner Trocken 2019, strak en precies

Silvaner is dé witte druif in de regio Franken. Bij Bürgerspital maken ze er mooie wijnen van.

Het Bürgerspital Weingut in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere RieslingSilvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd. In de bodem van deze wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.
Bürgerspital is sinds de middeleeuwen (1316) een verpleeghuis dat wijn verbouwt om inkomsten te genereren. Het Weingut maakt dan ook deel uit van de zogeheten Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleeginrichting.
Bürgerspital is één van de oprichters van de prestigieuze VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.

Deze Silvaner Trocken uit het oogstjaar 2019 is gekwalificeerd als een VDP Ortswein. De wijn is gebotteld in de typerende Bocksbeutel. De vergisting en rijping heeft plaatsgevonden in zowel houten vaten als RVS-tanks. Een vrij hoog alcoholgehalte valt mij op: 13,5 procent.

Bürgerspital Würzburg Silvaner Trocken 2019

Een heldere, wat citroengele kleur. De kleurintensiteit is iets onder het gemiddelde.
De neus komt wat terughoudend over, ook na het nodige losschudden. Fruit van limoen, wat natte steen en een tikje ziltig.
Prikkend/tintelend in de mond. Citrusfruit, ananas en een fijn bittertje. Licht zoute mineralen en precieze zuren die goed in balans zijn. “Würzig”, om maar eens een treffende en passende Duitse uitdrukking te gebruiken. Best een knisperend smaakpalet voor een Silvaner.

Mooie, vrij strakke Silvaner. De neus valt iets tegen, de smaak is sappig en zuiver. Bürgerspital staat garant voor kwaliteit.

Een prima score voor deze droge Silvaner van Bürgerspital: 14,7 punten.

Verschillende wijnen van Bürgerspital Würzburg zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, een wijnwebshop die gespecialiseerd is in Duitse wijnen en het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Momenteel is de jaargang 2019 verkrijgbaar voor de prijs van € 11,95.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *