Bürgerspital Silvaner Trocken 2018, kracht en elegantie in het glas

Een wijn die uitstekend past bij deze tijd van het jaar: de Silvaner van Bürgerspital uit de regio Franken.

Waarom past deze wijn juist bij de tijd van het jaar? Omdat ik denk dat deze mooie Silvaner uitstekend matcht met het “witte goud”, de asperges.
Eerst geef ik u wat informatie over de producent: Bürgerspital Würzburg.

Bürgerspital: een bijzonder wijngoed

Het Bürgerspital Weingut in de stad Würzburg is een 700 jaar oud wijnbedrijf. Het is één van de oudste en grootste wijnbedrijven in Duitsland. Men heeft 120 hectare aan wijngaarden in beheer, waarin onder andere RieslingSilvaner (de belangrijkste druif in Franken), Müller-Thurgau, Bacchus, witte en blauwe “Burgunder” en Blaufränkisch druiven worden verbouwd. In de bodem van deze wijngaarden komt veel Muschelkalk (schelpkalk) voor.
Bürgerspital is sinds de middeleeuwen (1316) een verpleeghuis dat wijn verbouwt om inkomsten te genereren. Het Weingut maakt dan ook deel uit van de zogeheten Stiftung Bürgerspital, een ziekenhuis/ouderenverpleging.
Bürgerspital is één van de oprichters van de prestigieuze VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), een vereniging waarbij de beste Duitse wijnbedrijven zijn aangesloten. Momenteel telt de VDP ongeveer 200 leden.

Silvaner, een belangrijke druif in Franken

De geproefde wijn is gemaakt van de Silvaner druif. Deze druif is vooral succesvol in de regio Franken. De oorsprong van de druif staat, zoals wel vaker, niet onomstotelijk vast. Men vermoedt dat de druif vanuit Oostenrijk zijn entree in Duitsland heeft gemaakt. Silvaner (synoniem: Sylvaner) levert in mijn ervaring vaak wijnen af met vrij zachte zuren en een iets romig mondgevoel. Wijnen die daarnaast de nodige frisheid en citrusfruit in de smaak hebben. In de regio Franken voelt de Silvaner zich helemaal thuis en worden er wijnen van uitstekende kwaliteit van gemaakt.
Deze Silvaner van Bürgerspital is gekwalificeerd als een VDP Ortswein. De wijn is gebotteld in de karakteristieke Bocksbeutel en heeft 13 procent alcohol.

Dokter Maler is de wijnwebshop waar u deze wijn kunt kopen. Dokter Maler is gespecialiseerd in Duitse wijnen en het adres waar u exclusieve wijnen uit Duitsland kunt vinden én kopen. Deze Silvaner van Bürgerspital wisselt voor de prijs van € 11.95 van eigenaar.

Bürgerspital Würzburg Silvaner Trocken 2018

Helder en licht strogeel van kleur, met een intensiteit van 2 uit 5 voor witte wijn.
In de neus tref ik wat grassige aroma’s aan, naast citrusfruit, kruisbes en gele appels. Het bouquet doet ook wat mineralig aan, met geuren van natte kiezels en kalk.
Een sappig en licht romig mondgevoel. Veel rijp fruit van ananas, appels, peer en de fijne bitters van gele grapefruit. Een snufje witte peper geeft extra body en maakt de wijn best stevig en vol. Licht alcoholisch in de afdronk.

Een jeugdige wijn die opvalt door zijn kracht en elegante bitters. En ja, die asperges gaan hier prima bij!

Een goede score voor deze Silvaner van Bürgerspital Würzburg: 14,8 punten.

Bocksbeutel

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #doktermaler #franken #silvaner #deutscheweine