Bulizio 2009, Le Palaie, een rijke Super Tuscan

Een fraaie Super Tuscan op de proeftafel: Bulizio 2009 van het wijnhuis Le Palaie.

Le Palaie is gevestigd in Peccioli, een gemeente in de provincie Pisa, in de heuvels van Toscane. Het huis werkt met de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Sangiovese, Alicante en Viognier. Bekende druivenrassen dus (afgezien van de wat minder bekende Alicante). De Sangiovese is het enige echte Italiaanse ras in dit rijtje.

Een blend van mondiale druivenrassen

Cuvée “Bulizio” is samengesteld uit een blend van drie druivenrassen, namelijk Merlot (40 procent), Cabernet Sauvignon (40 procent) en Petit Verdot (20 procent). Bulizio is door deze samenstelling geclassificeerd als Indicazione Geografica Typica (IGT).
De wijn heeft houtopvoeding ondergaan; 12 maanden in Frans eiken barriques van 225 liter. Daarna 3 maanden in roestvrijstalen tanks. Het alcoholpercentage is een stevige 14,5 procent.
Het etiket doet typisch Toscaans aan, met die cypressen langs de oprijlaan.

Deze Super Tuscan zit in een prijsklasse van rond de 20 euro. Eerder heeft collega wijngek Martin de Bulizio jaargang 2011 gerecenseerd en hij was daar zeer enthousiast over. In mijn verzameling lag deze fles uit de jaargang 2009 en die ga ik nu proeven.
Degustazione!

Bulizio 2009 van Le Palaie

Een volle, diepe donkerrode kleur. Intensiteit van de kleur is te waarderen op 4 uit 5. In de rand zie je een lichte bruinrode ontwikkeling.
Aantrekkelijke neus van fijne kruiden, tijm, gebrande noten, cederhout en zwarte bessen. Aards en licht rokerig. De geuren openen zich goed in het glas.
In de eerste aanzet aardig wat tannines op de tong. Daarna ontvouwen zich diverse smaakimpressies: vanille, salmiak, zoethout, cacao, koffiebonen en zwarte peper. Zoet rijp fruit van kersen en bessen. Intens, vol en droog van smaak. Krachtig en toch ook zalvend. Kruidig en getoast. Die kruidigheid komt ook mooi terug in de afdronk.

Bulizio 2009 van Le Palaie is een weelderige, rijke en volle Super Tuscan van hoog niveau. Gerijpt, maar nog steeds vitaal.

Een totaalscore van 17,2 punten is uitstekend voor een wijn in deze prijsklasse en daarom een bronzen medaille waard.

De wijn is prima op dronk. Bewaren kan zonder problemen nog een jaar of 5.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #supertuscan #toscana #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *