Bonicelli Chianti Riserva 2014, DOCG, Toscane, Italië

Bonicelli Chianti Chianti is één van de meest bekende rode wijnen in Italië en ver daarbuiten. Bijna iedere wijndrinker kent deze rode wijn uit Toscane wel, maar ken jij deze Bonicelli van de Hema?

Er zijn echter grote verschillen in kwaliteit en prijs. Een goede Chianti vinden is altijd een zoektocht. Waarom? Chianti is het grootste wijnbouwgebied in Italië waaraan het DOCG-predicaat is toegekend. Je kunt je voorstellen dat er zich in dit grote productiegebied ook mindere wijnen bevinden die eigenlijk het DOCG-predikaat niet waardig zijn.

Deze Chianti van Bonicelli is uiteraard gemaakt uit de Sangiovese druif. Het DOCG-predikaat schrijft namelijk voor dat minimaal 80 procent Sangiovese moet worden gebruikt. De rest in deze Chianti is aangevuld met Merlot. De aanduiding “Riserva” betekent dat de wijn minimaal twee jaar in eiken vaten en drie maanden in de fles heeft gerijpt. Het alcoholgehalte moet minstens 12,5% zijn, en daar voldoet deze wijn (met 13 procent) aan.

Bonicelli Chianti Riserva is te vinden bij warenhuisketen HEMA. De prijs van een flesje staat op € 7,50.
Je kunt de Bonicelli Chianti Reserva bestellen bij de HEMA via deze LINK.

Ik ontkurk de fles, schenk het proefglas in en ga eens kijken wat deze Chianti te bieden heeft…

Bonicelli Chianti

Bonicelli Chianti Riserva 2014

De kleur is redelijk diep donkerrood. Intensiteit van kleur is 3,5 uit 5 voor rode wijn. In de rand loopt het wat bleekrood uit.
De neus opent zich best aardig. Kersen en bessenfruit. Een licht gronderige muffigheid, wat later gelukkig wegtrekt. Getoast en wat gerookt. De geur van natte aarde en leer. Licht zoetig ook.
Iets uitdrogend en stroef op de tong. Wat straffe, uitgesproken zuren. Kruiden en wat vanille van de houtrijping. Rode bessen en kersen. Cassis en zoute drop. Sappig en vol van smaak. In de afdronk zet de kruidigheid door.

Een gerijpte en spicy Chianti met de vrij hoge zuurgraad die deze wijnen kenmerken. Verwacht geen complexe wijn (dat kan ook eigenlijk niet, gelet op de prijs), maar een tegenvaller is het zeker niet. Echt een wijn om iets bij te eten, zoals rund- of lamsvlees.

Score: 13,2 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.
Bonicelli Chianti
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #hema #chianti #sangiovese