Een sherry…dat proeven we eigenlijk veel te weinig. Maarr, er staat een Manzanilla voor mij op de proeftafel.
Even ophalen, wat is ook alweer een Manzanilla? Een Manzanilla is een Fino-sherrytype. Fino is een droge sherry die onder flor (schimmel) is ontstaan. De Manzanilla heeft zijn ontwikkeling ondergaan in de vissersplaats Sanlúcar de Barrameda. Onder invloed van de zeewind krijgt deze sherry zijn specifieke karakter.
Ik heb deze sherry geproefd tijdens de gezellige cursusdagen van Smaakvermaak en ik was onder de indruk. Deze Valdevia La Rubia heeft een alcoholpercentage van 15 procent en is gebotteld in een flesje van 50 cl. Flink koel drinken dit goedje, op een temperatuur tussen de 6 en 8 graden. Degustación!
Bodegas Valdevia La Rubia
Een heldere en licht strogele kleur (2,4).
Intens in de neus, ziltig, wat rokerigheid van amandelen, alcoholisch en open (3,5).
Op de tong zacht, zoutig en ziltig. Impressies van amandelen, walnoten en wat witte peper. Droog met een uitgesproken en breed smaakpalet (7,1).
Rijke en complexe Manzanilla voor de liefhebber. Heerlijk bij tapas, olijven en oude kaas (2,5).
Totaal 15,5 punten. Drinken nu tot 2020.