Bodegas Castaño Monastrell Dulce 2012, DO Yecla, Spanje

Bodegas Castaño Monastrell Dulce 2012

Yecla, een wijngebied in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van het stadje Yecla, in de provincie Murcia omvat ruim 7.300 ha wijngaard en heeft maar 11 bodegas en ruim 800 wijnbouwers.

yeclaDe subzone Campo Arriba (700-800m) in het noorden van Yecla heeft veel kalksteen, het omvat het merendeel van de aangeplante monastrell en geeft stille wijnen tot 14% alc. Monastrell tekent voor 85% van het totale gebied. Bodegas Castaño is de pionier van dit wijngebied en heeft samen met een andere bodega 60% van de productie in handen en verkoopt aan 30 landen.

Geheim van het gebied zijn de oude monastrell wijnstokken en de lage rendementen door het droge klimaat (ongeveer 300mm per jaar).

Moderne technieken in combinatie met de oude stokken geven intense, onderscheidende wijnen. Bedrijven als Castaño tonen aan dat in deze regio veel beter wijn gemaakt kan worden dan het imago dat wijnen uit Yecla tot voor kort hadden.

De stokken van minimaal 35 jaar oud groeien op steenachtige zandgrond in de traditionele ‘en vaso’ (gobelet) snoeiwijze. De rendementen zijn laag en bedragen ongeveer 15 tot 18 hl/ha. Na de handmatige oogst wordt de wijn vergist tot een procent of 7 en dan met wijnalcohol aangesterkt tot 16%. Er blijft dan 182 gram restsuiker per liter over in de wijn.

MonastrellNa de vergisting volgt 8 maanden lagering op Franse en Amerikaans eiken vaten. Er wordt geen malolactische gisting toegepast, om de wijn zijn frisheid te laten behouden.

De wijn wordt niet gefilterd. Men werkt tijdens de wijnbereiding volledig met behulp van de zwaartekracht. Pompen van de wijn wordt tot een minimum beperkt.

Zo nou weten we een beetje de achtergrond van deze wijn.

Als je dan leest dat er ‘handmatig’ geoogst wordt, de rendementen laag zijn, eikenhouten vaten gebruikt worden, alleen de zwaartekracht zijn werk mag doen (dus geen persen)…dan weet je het wel….dit is geen goedkope wijn..

En dat klopt. Voor deze wijn, die overigens in een fles van 50cl geleverd wordt en een alcoholpercentage heeft van 16%, moet € 18,95 betaald worden. Duur? Dat mag u zelf bepalen na het lezen van de proefrecensie….

Verkrijgbaar bij Coenecoop Wine Traders (handel) en bij wijnadvies.nl voor de consument.

Bodegas Castaño Monastrell Dulce 2012

Een zeer volle warm donkerrode kleur op de tong tot diep
in de rand. Vol, ook in de rand, De diepte is diepdonker.
Topkleur. (3,0)
Een zeer alcoholische neus van intens rijp bessenfruit met
kruidnagel en chocoladefacetten. Redelijke neus. (3,7)
Op de tong rijp, zoet, smakelijk, rond en soepel bessenfruit.
Intens en mooi zalvend breed. Rozijnen en fluwelig. Choco-
ladetonen en smoothy. Geconcentreerd, breed en intens op
de mid-palate en de wijn sluit af met een talmende afdronk. (7,7)
Een mooie rijke geconcentreerde wijn die bijna zijn gelijke vindt bij topports.
Zeer rijp geoogst en met veel aandacht opgevoed. Mooi als aperitief of bij
dessert met chocolade, of bij zachte kazen…. Mooi! (2,3)

Opdronk : Nu – 2019
Totaal : 16,7 punten {89PP} ***½*

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!