Bobal Negro, een volbloed van Vicente Gandia

Bobal Negra, een volbloed van Vicente Gandia

Bobal Negro en Vicente Gandia horen bij elkaar. Bobal is ook een van de favoriete druivenrassen van dit grote wijnhuis in Valencia.

Bobal (ik noem het de Merlot van Spanje) heb ik al talloze keren geproefd. Het is een pittig druivenras dat je veel ziet in de omgeving van het prachtige Valencia.

Valencia ligt aan de Middellandse Zee en ongeveer in het midden van Spanje. Het klimaat is mild en de zomers zijn warm. Vooral wijngaarden die hoger liggen dan 700 meter profiteren van de koele lucht en hierdoor behouden deze druiven dan ook hun frisheid.

Wat is Bobal Negro

Wijn van de blauwe Bobal druif is er in wit, rosé en rood. Deze rode wijn is gemaakt van de Bobal (Negro) en deze druif is een variëteit van Vitis vinifera. Bobal is een inheems druivenras wat veel voorkomt in de regio van Valencia en wordt gebruikt bij het maken van kwaliteitswijn.

Als druivenras heeft de Bobal een rijke historie en gaat terug tot in de 15e eeuw. Vicente Gandia heeft het druivenras nieuw leven ingeblazen in de westerse wijnwereld. Natuurlijk was de Bobal al tijden in Spanje een populaire wijn, maar in de noordelijke delen van Europa had men tot voor een jaar of tien geleden nog nooit van deze druif gehoord.

De Bobal kun je ook terugvinden in wat andere wijndistricten in Spanje, maar dan wel mondjesmaat. Vooral de wijndistricten La Mancha, Alicante, Murcia en Calatayud hebben dit druivenras nog aangeplant staan.

De Bobal Negro van Vicente Gandia is te koop bij de betere wijnwinkel voor ongeveer 13 euro.

Geproefd:
Bobal Negro, een volbloed van Vicente Gandia

Kleur: de kleur van de Bobal Negro is warm rood met een purperen glans. De kleur op de tong is donker diep. In de rand is de kleur purper met roze en loopt goed door in de rand / 2,9

Neus: in de geur vind ik de echte tonen van de Bobal druif terug. Als fruittonen vind ik pruim en kersen en als secundaire tonen vind ik ontbijtkoek, witte peper. De neus komt iets hard over en verraad hiermee zijn jeugdigheid. De neus is diep en vol en komt goed los in het glas / 3,6

Smaak: ook in de smaak vind ik de fruittonen van vettige pruim en pittige kersen terug. De smaak is niet zo rijk als de neus. In de smaak vind ik ook wat menthol en wat peper. De body is medium vol en de afdronk is goed / 5,7

Mijn eindoordeel over de Bobal Negro van Vicente Gandia:
Vicente Gandia vind ik nog steeds een van de meest interessante wijnbedrijven in Spanje. Ze produceren een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs en dat gaat ook op voor deze Bobal Negro. Deze rode wijn van Vicente Gandia zit ook nog eens in een dikbuikige en korte fles die er ontzettend leuk uitziet. Met de inhoud zit het ook goed. De Bobal is een heerlijk en gul druivenras met heerlijke dikke tonen en een mooie zuurgraad / 1,9

Dus geef ik deze gulle Bobal Negro van Vicente Gandia een totaal van 15,1 punten. Een mooie score voor dit prijsniveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *