Blato Pošip Premium 2013, Kroatië

Posip

De Pošip is een stokoud druivenras en is afkomstig van het Kroatische eilandje Korčula in de Adriatische Zee.

Vandaar heeft de druif zich in de loop der eeuwen verspreid naar nabij gelegen eilandjes als Hvar en Vis. Het is een echte “eilandendruif”.

Wat houdt de benaming “premium” in? De wijn wordt op een biologische manier geproduceerd. Verder mag de wijn alleen het predicaat premium krijgen als de druiven die voor deze wijn gebruikt voldoen aan aantal criteria, waaronder de ligging (alleen de meest ideale hellingen komen in aanmerking) zodat deze voldoende zonuren krijgen en dat de druiven goed hebben kunnen rijpen. Vervolgens worden alleen de beste trossen uitgekozen waarbij gelet wordt op de kleur, de smaak en perfecte verhouding tussen suikers en zuren. Het is dus een soort kwaliteitsaanduiding.

Wijnland Kroatië biedt deze mooie Pošip aan voor de prijs van € 12,98. En de wijn is deze prijs echt waard, zoals u kunt lezen…

Blato Pošip Premium 2013

Een heldere kleur, strogeel, een fraai uiterlijk.
Een aantrekkelijke neus van rijpe peer en perzik. Ook wat mineraliteit. Fris en fruitig.
Licht droog in de mond. Kruidig, iets aromatisch en ziltig. Een mild amandel bittertje. Zacht geel fruit: appel, iets limoen en peer. Een lage zuurgraad. Goed vol van body, geconcentreerd, breed en rijk.
Een zeer plezierige, delicate en verfijnde wijn. Kwaliteit uit Kroatië!

Totaal 15 punten. Drinken nu tot 2018.

Ed