Black Stallion Cabernet Sauvignon 2015, Napa Valley, Verenigde Staten van Amerika

Black Stallion Cabernet
Hoogwaardige kwaliteitswijn uit Napa Valley op de proeftafel, van het huis Black Stallion.

De Black Stallion Estate Winery is gesitueerd aan de historische Silverado Trail in Napa Valley. Het Estate dankt zijn naam aan het Silverado’s Horseman’s Center wat vroeger op deze locatie gevestigd was. Voor de aanleg van de wijngaarden bestond het gebied uit ruiterpaden, stallen en overdekte arena’s. In 2010 kocht de familie Indelicato het Estate, wat een oppervlakte heeft van 32 hectare.

Black Stallion

De naam doet wellicht vermoeden dat dit een mono-cépage wijn is, maar dat is niet het geval. De wijn is een assemblage van 80 procent Cabernet Sauvignon, 11 procent Petite Sirah, 3 procent Merlot en de resterende 6 procent is niet bekend (other varieties, zegt men). Alle druivensoorten worden gedurende het gehele fermentatieproces apart gehouden, waarna elke soort blind beoordeeld wordt op smaak en kwaliteit. Vervolgens worden de blend samengesteld.
De wijn heeft een houtopvoeding gehad van 16 maanden in zowel nieuwe als gebruikte eikenhouten vaten. Om precies te zijn is de verhouding nieuw 35 procent en gebruikt 65 procent. De nieuwe vaten bestaan vervolgens voor 80 procent uit Frans eiken en 20 procent Amerikaans eiken.

Kwaliteitswijnen uit de VS zitten doorgaans in het hogere prijssegment. Het moge duidelijk zijn dat voor een wijn van dit kaliber een stevige prijs moet worden betaald. Aan deze Cabernet Sauvignon hangt een prijskaartje van € 39,99. Dit is een zogeheten consumenten-adviesprijs. De wijnen van Black Stallion (te weten deze Cabernet Sauvignon, de eerder geproefde Chardonnay en een Pinot Noir) zijn allen verkrijgbaar via Groupe du Vin (voor de horeca) en bij enkele betere wijnspeciaalzaken.

We gaan eens kijken wat deze “zwarte hengst” in het glas doet…

Black Stallion

Black Stallion Cabernet Sauvignon 2015

Een heldere, dieprode geconcentreerde kleur. Intensiteit 4 uit 5. Vol tot in de rand waar de kleur lichtelijk overgaat in purperrood.
De neus is elegant en goed open. Veel intense fruitgeuren van zwarte bessen en bramen. Natte aarde en bosgrond. Ook een lichte stallucht en iets grafiet. Subtiele houttonen maken het zeer aangenaam.
Op de tong is deze Black Stallion rond met lichte tannines die zorgen voor een iets zanderig mondgevoel. Smaken van salmiak, zoute drop en eucalypthus. Donker fruit wat zich in de neus openbaarde, komt fraai terug in de mond: zwarte bessen en ook wat kersen. Cederhout. Goed vol, sappig, redelijk stevig en rijk aan finesse. Er zit een mooie frisse toon in door de aanwezige zuren. Warm in de afdronk, die lang blijft hangen.

Deze Cabernet Sauvignon van Black Stallion is een verleidelijke en geraffineerde wijn. Het is zeker geen zwaargewicht, maar de balans is zeer mooi en de wijn heeft zeker complexiteit. Een aanrader!

Score: 17,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.
Black Stallion
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #groupeduvin #napavalley #cabernetsauvignon #blackstallion