Bischel Spätburgunder Gau-Algesheim 2019, kwaliteitswijn met spierballen

Een geweldige en indrukwekkende wijn uit de regio Rheinhessen. Weingut Bischel maakt zijn grote reputatie waar.

Bischel is gevestigd in het plaatsje Appenheim, in het noordelijk deel van de regio Rheinhessen. Sinds 3 generaties oefent de familie Runkel hier een wijnbedrijf uit. Thans staan de broers Christian en Matthias Runkel aan het roer. Bischel heeft wijngaarden in verschillende gemeenten. De wijngaarden Hundertgulden en Eselspfad zijn gelegen in de plaats waar de wijnmakerij zich bevindt: Appenheim. Verder heeft men wijngaarden in Bingen (Scharlachberg), Siefersheim (Heerkretz) en in Gau-Algesheim (Johannisberg, Goldberg en St. Laurenzikapelle). Totale oppervlakte is 25 hectare.   Riesling heeft met 40 procent het grootste aandeel in de wijngaarden. Daarna volgen de Spät-, Weiß- en Grauburgunder, Silvaner, Chardonnay en Frühburgunder. Als nieuwe aanplant kan ik nog vermelden Merlot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. 

De oude bodemformaties van de wijnbergen bestaan uit kalksteen, kwartsiet en porfier. De ligging van de wijnbergen in verschillende gemeenten brengt met zich mee dat iedere wijngaard een aparte bodemsamenstelling en microklimaat heeft.      

Bischel is sinds 1 januari 2019 lid van de VDP. Het bedrijf heeft een grote reputatie opgebouwd. In de Eichelmann-gids scoort Weingut Bischel het maximale aantal van 5 sterren.

Deze geproefde Spätburgunder is gekwalificeerd als een VDP-Wein aus ersten Lagen, aangeduid als “1G” (Erstes Gewächs).
De druiven voor deze Spätburgunder komen van de wijngaard Johannisberg in Gau-Algesheim. De stokken zijn ongeveer 30 jaar oud. De vergisting vindt plaats in RVS-vaten, op natuurlijke/wilde gistcellen. Hierbij wordt de ”hoed’ van druivenschillen regelmatig ondergedompeld om meer kleur en extractie in de wijn te krijgen. Na de zachte persing van de pulp en vergisting gaat de wijn in Franse en Duitse eikenhouten barriques. Hiervan is 20 procent nieuw. De wijn blijft ongeveer 18 maanden in deze barriques, waarin ook de malolactische vergisting plaatsvindt. De wijn wordt vervolgens ongefilterd gebotteld.

Deze wijn kreeg een “eervolle vermelding” bij het wijnconcours Duitsland 2022 van het vakblad Perswijn.

Bischel Spätburgunder Gau-Algesheim 2019

Een vrij diepe, granaatrode kleur. In de rand roze/rood uitwaaierend.
Frisse fruitaroma’s van aardbeien en frambozen komen je in de neus tegemoet. Een snufje vanille. Confituur en kruidigheid. Aardse geuren van een nat bos. Zuiver, stijlvol en goed open.
In de eerste aanzet wat droog op de tong. Intens en (nog) wat compact van smaak. Geconcentreerd, samengebald sap. Rijp rood fruit van bosbessen en aardbeien. Een pepertje, mint, brandnetel, laurierdrop en vanille. Warm en zwoel in de lange afdronk. Heel mooi.

Een Spätburgunder met spierballen. Rijk, complex en robuust. Een hoge kwaliteitswijn die nog een mooie en lange toekomst voor zich heeft.  Drinken nu tot 2030.

Score voor de Gau-Algesheim Spátburgunder 2019 van Bischel: 17,5 punten.      

Natuurlijk hangt er een behoorlijk prijskaartje aan deze wijn. En dat is ook logisch, gelet op de kwaliteit. Deze prachtige Spätburgunder kost u € 32,50 en is verkrijgbaar bij Wijnhandel Marcel Arentz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *