Bischel Chardonnay Réserve 2020, een winnaar

Chardonnay uit Duitsland is vaak van een sublieme kwaliteit. Dit exemplaar van Weingut Bischel is daar een perfect voorbeeld van.

Bischel is gevestigd in het plaatsje Appenheim, in het noordelijk deel van de regio Rheinhessen. Sinds 3 generaties oefent de familie Runkel hier een wijnbedrijf uit. Thans staan de broers Christian en Matthias Runkel aan het roer. Bischel heeft wijngaarden in verschillende gemeenten. De wijngaarden Hundertgulden en Eselspfad zijn gelegen in de plaats waar de wijnmakerij zich bevindt: Appenheim. Verder heeft men wijngaarden in Bingen (Scharlachberg), Siefersheim (Heerkretz) en in Gau-Algesheim (Johannisberg, Goldberg en St. Laurenzikapelle). Totale oppervlakte is 25 hectare. Riesling heeft met 40 procent het grootste aandeel in de wijngaarden. Daarna volgen de Spät-, Weiß- en Grauburgunder, Silvaner, Chardonnay en Frühburgunder. Als nieuwe aanplant kan ik nog vermelden Merlot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. 

De oude bodemformaties van de wijnbergen bestaan uit kalksteen, kwartsiet en porfier. De ligging van de wijnbergen in verschillende gemeenten brengt met zich mee dat iedere wijngaard een aparte bodemsamenstelling en microklimaat heeft. 

Bischel is sinds 1 januari 2019 lid van de VDP. Het bedrijf heeft een grote reputatie opgebouwd. In de Eichelmann-gids scoort Weingut Bischel het maximale aantal van 5 sterren.

Deze Chardonnay Réserve komt van de op het zuiden gesitueerde wijngaard St. Laurenzikapelle bij Gau-Algesheim. De laat geoogste druiven worden zachtjes geperst in een horizontale pers met luchtzak. Voor de fermentatie gebruikt men wilde gisten. Er vindt geen bâtonnage plaats. Men gebruikt Franse eiken vaten van 500 liter vaten en barriques. Een kwart van die vaten is nieuw, de rest tweede, derde en vierdejaars. De wijn blijft vervolgens 12 maanden op de gistcellen rijpen. Tenslotte wordt de wijn zonder filtering gebotteld.

Deze wijn kreeg werd als winnaar aangewezen in zijn categorie bij het wijnconcours Duitsland 2022 van het vakblad Perswijn.

Bischel Chardonnay Réserve 2020

Een kraakheldere, licht strogele kleur.
Wow, wat een prachtige open neus ontvouwt zich in het glas. Fruitaroma’s van perzik, nectarines en rijpe banaan. Iets rinzig. Een subtiele vanilletoets. Honing en natte steen. Wat florale elementen (lentebloesem). Rijk, licht zoet en verleidelijk met een minerale hint.
Vol van smaak met knisperende/tintelende zuren. Wat tropisch fruit (meloen) naast frisse gele appels en citrusfruit. Licht rokerig. Een wit pepertje en amandelen. Ietsjes dik van smaak. Intens en gul. Het houtgebruik subtiel op de achtergrond. Geweldige wijn!

Hier staat een prachtige Duitse Chardonnay in het glas! Dit is topkwaliteit. Ik ga geen vergelijking maken op het gebied van smaak of kwaliteit met Chardonnay’s uit andere landen/gebieden (lees: Frankrijk). Dat gebeurt maar al te vaak en ik vind het zinloos. Chardonnay uit Duitsland heeft gewoon een geheel eigen karakter. Advies met betrekking tot deze wijn: Geef ‘m wat lucht, dat komt de neus en smaak ten goede.

Score voor de Bischel Chardonnay Rëserve 2020: 17,7 punten.

Verschillende wijnen van Bischel zijn verkrijgbaar bij Wijnhandel Marcel Arentz. Deze wijn kost € 29,75 en daar heeft u een buitengewoon mooie Chardonnay voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *