Binomio 2005, DOC Montepulciano D’Abruzzo, Italië

Uit eigen kelder komt deze Italiaanse krachtpatser, gemaakt van de Montepulciano druif.

Binomio is een samenwerkingsverband tussen Stefano Iname van Azienda Agricola Inama in Veneto en Sabatini Di Properzio van Fattoria La Valentina.

In 2000 hebben ze een wijngaard aangekocht ter grootte van 4.2 hectare in Località San Valentino in Abruzzo Citeriore. De stokken van deze wijngaard zijn aangeplant in 1970. De wijngaard is volledig op het zuiden gericht en ligt op een hoogte van 300-350 meter.

De aangeplante druivensoort is de “Afrika Montepulciano” oftewel tegenwoordig Afrika-Binomio. Deze soort kenmerkt zich door kleine trossen met kleine vruchten in de vorm van het Afrikaanse continent.
Er wordt zoveel mogelijk met het oog op het milieu gewerkt. De druiven worden met de hand geplukt. Houtrijping vind plaats in 50 procent nieuwe en 50 procent gebruikte Franse barriques voor 15 tot 18 maanden.
Het resultaat is een wijn waarin de eigenschappen van de Montepulciano druif ten volle worden benut.

Deze wijn uit het oogstjaar 2005 is al wat jaartjes geleden (2008/€ 22,95) aangeschaft bij Wijnkoperij Henri Bloem. Binomio 2005 heeft een flink alcoholpercentage van 15 procent. De fles is voorzien van een goede kurk.

Momenteel staat de jaargang 2013 in de webshop van Henri Bloem te koop voor € 25,95.

Binomio 2005

Een geconcentreerde diepe, donkerrode kleur. Iets bruinrood uitwaaierend. Dikke tranen hangen in het glas.
De neus is goed open. Zwarte kersen, bosgrond, teer, vanille en tabak. Wat nagellak. Gestoofd en iets zoet. Complex en indringend.
Binomio 2005 komt je mond met veel kracht binnen denderen. Intens en droog. Peper, cacao en koffie. Dik zwart fruit van bramen en kersen. Flinke zuren als tegenhanger van al dat fruit. Een plakkerig mondgevoel. Vol van body, een krachtpatser!

Wat een geweldenaar. Een stoere, grommende wijn. Zwaar, maar mooi in balans. Een Italiaanse gepantserde parel. Een topwijn voor een relatief zachte prijs en daarom een gouden medaille!

Score: 18 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2025.