
Michel Chapoutier is een grote naam in de wijnwereld. Ik proef een witte wijn van één van zijn domeinen: Bila-Haut, gevestigd in het Zuid-Franse Roussillon.
Een grote naam want de “tentakels” van Michel Chapoutier reiken ver. De oorsprong van het huis Chapoutier ligt in Tain-L’Hermitage (Noord-Rhône). Inmiddels heeft M. Chapoutier landgoederen verworven in Australië, Portugal, Spanje, Duitsland en in thuisland Frankrijk o.a. in de Provence, Elzas, Bourgogne en Roussillon.
Ik proef de witte “instapwijn” van Bila-Haut. Het domein produceert namelijk meerdere witte en rode wijnen waarvan enkele in een veel hogere kwaliteits- en prijsklasse dan deze wijn.
Een deel van de druiven komt uit kalksteen- en kleigronden in de vallei van de rivier Agly, het andere deel is afkomstig van granietgronden die gelegen zijn op grotere hoogte (500 m, latere rijpingslocaties).
De wijn bestaat uit een blend van Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne en Macabeu. De druiven worden met de hand geplukt. De vinificatie vindt plaats in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Vervolgens rijpt de wijn enkele maanden in de tanks.
Ik heb deze wijn aangeschaft bij supermarktketen Plus. Het prijskaartje is net geen 10 euro.
Bila-Haut Blanc 2023 AOP Côtes de Roussillon
Licht strogeel van kleur met een groene reflectie.
In de neus ruik ik rijpe fruitaroma’s van ananas, perzik en gele appel. De geur van honing en natte kiezels.
Rond, sappig en iets filmend op de tong. Wat tintelend ook. Witte peper, honing, rijpe peer en limoen. Zoute mineralen. De frisse zuren geven een sprankelend tintje aan de smaak.

Een volle, gulle ronde wijn met een fijn, fris tintje en veel rijp geel fruit. Veel kwaliteit voor je geld, een prima koop!
Score voor de Bila-Haut Blanc 2023: 15,1 punten.
