Berncasteler Doctor Riesling GG trocken 2019, prachtige wijn van een topwijngaard

Riesling van een hoog niveau, afkomstig van de beroemde Berncasteler Doctor wijngaard uit de Mosel-regio. De wijn spreekt voor zich.

De historie van de producent, het VDP-wijnhuis Wwe. Dr. H. Thanisch, geleid door Sofia en Christina Thanisch, gaat terug tot het jaar 1636 en bestrijkt twaalf generaties. De Villa Thanisch ligt op de linkeroever van de Moezel in Bernkastel-Kues. Het landhuis werd gebouwd in 1884 en is nog steeds de zetel van de wijnmakerij.
De wijngaarden van dit huis bevinden zich in Bernkastel, Kues, Lieser en Brauneberg en zijn uitsluitend beplant met Riesling.

De VDP-wijngaarden van dit huis zijn de Bernkasteler Badstube, Bernkasteler Graben, Bernkasteler Lay en Berncasteler Doctor.  Al deze wijngaarden zijn door de VDP geclassificeerd als Grosse Lage.

De wijngaard Berncasteler Doctor grenst direct aan het stadje Bernkastel. Met zijn ligging op het zuid/zuidwesten en een hellingspercentage tussen 60 en 70 procent biedt de Doctor ideale omstandigheden om zoveel mogelijk zon te pakken.
De meeste wijnstokken zijn niet-geënt en gemiddeld meer dan 60 jaar oud. De bodem bestaat uit grijze leisteen (Grauschiefer).
De Doctor wijngaard heeft vooral wereldfaam verworven door de kwaliteit van de wijnen die er worden verbouwd. Met 3,21 hectare is Doctor één van de kleinste wijngaarden in de regio Mosel.

Deze fles van het oogstjaar 2019 heb ik gekocht in een wijnwinkel gelegen in het pittoreske centrum van Bernkastel, op steenworp afstand van de Doctor wijngaard. Dit is een droge Riesling, afkomstig van de als Grosse Lage gekwalificeerde Doctor wijngaard en zodoende aangeduid als een Grosses Gewächs (GG). 

Berncasteler Doctor Riesling trocken GG 2019

Een kraakheldere, licht goudgele kleur. Vrij vol en intens.
In de neus aroma’s van kruisbes, gele appels, ananas en limoen. Een lichte pétrol geur. Natte kiezels. De neus opent zich goed in het glas.
Droog op de tong met licht knisperende zuren. Een tikje schraal. Knapperige gele appels, citroenzeste, gele grapefruit, krijt, leisteen en mineralen. Ook wat kruidigheid. Een geweldige spanning in de smaak door de zuren. Sappig, spritzig en speekselopwekkend. Uitgesproken en typerend: Riesling zoals Riesling kan zijn.

Dit is Riesling van een hoog niveau. Het is wel eens vaker aangehaald, maar hoe mooi kan Riesling uit de Mosel zijn? Deze wijn geeft een goed voorbeeld. Een wijn met veel spanning, mineraliteit en een gelaagd smaakpalet. 

Score voor de Berncasteler Doctor Riesling trocken GG 2019 van Wwe. Dr. H. Thanisch: 16,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *