Bernardina Nebbiolo d’Alba 2018 van Ceretto, karaktervolle Nebbiolo

Een typerende, fraaie Nebbiolo van het gerenommeerde wijnhuis Ceretto.

Het huis Ceretto is bekend om zijn Barolo en Barbaresco en behoort al jaren tot de top van Piemonte. De broers Bruno en Marcello Ceretto zwaaien momenteel de scepter over het wijnbedrijf. De laatste 20 jaar heeft men de overstap gemaakt naar biologische wijnbouw, wat heeft geleid tot een biologische certificering in 2015. De “lastige” Nebbiolo druif staat aan de basis van de wijnen. Bij Ceretto kennen ze de druif door en door en weten ze er fantastische wijnen van te maken.

Deze Bernardina komt van het landgoed Monsordo-Bernardina, een wijngaard in de omgeving van Alba, ter grootte van 4 hectare. De wijn is voor 100 procent gemaakt van de Nebbiolo druif. De vergisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks op een lage temperatuur en de wijn is daarna opgevoed in gebruikte eiken vaten, voor een periode van 14 maanden.

Bernardina Nebbiolo d’Alba 2018 van Ceretto

Een heldere, licht robijnrode kleur. Intensiteit 2 op een schaal van 5. Bleekrood in de rand met een heel lichte ontwikkeling. Een kleur zoals je die van een Nebbiolo kunt verwachten.
Mooie neus, die zich de tweede dag nog verder ontvouwt. Geparfumeerd. Rode rozen, kersen en aalbessen. Wat confituur en ook iets vegetaal.
Flinke tannines op de tong, naast een lichte romigheid. Bittere chocolade, laurier, salmiak en karamel. Rijp rood fruit. Typische geprononceerde Nebbiolo zuren en wat drogend in de mond. Wat alcoholische warmte. Zuiver en rank van smaak. Ook wat strak en compact, maar dat laatste is te verhelpen door…lucht.

Bernardina heeft lucht nodig. Geef deze Nebbiolo wat lucht, laat ‘m een dag staan en/of giet ‘m over in de karaf. Dat geeft een veel bredere en diepere smaakbeleving. Goede kwaliteitswijn!

Score voor de Bernardina Nebbiolo d’Alba van Ceretto: 16,5 punten.

De wijnen van Ceretto zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De adviesprijs van deze Bernardina is € 28,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *