Bernard Huber Malterdinger Spätburgunder 2019, elegant en levendig

Een nieuwe jaargang van de “instapwijn” uit de stal van Bernard Huber, topproducent uit de regio Baden.

Het Weingut van Bernard Huber is gelegen in Malterdingen, een dorp even ten noorden van de stad Freiburg in Baden. De wijnen van Bernard Huber behoren tot de absolute top van Duitsland.
Bernard Huber is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Wijnen van de VDP-leden zijn herkenbaar aan een logo met daarop een adelaar met een druiventros op de borst, vaak op de capsule en soms op het etiket.

De wijngaarden hebben een oppervlakte van 28 hectare. Men teelt er Spätburgunder (70 procent), Chardonnay (15 procent), Weissburgunder (7 procent) en Grauburgunder (7 procent). Daarnaast is er op kleine schaal aanplant van Auxerrois, Muskateller, Freisamer, Riesling en Müller-Thurgau.
 In het artikel Weingut Bernhard Huber in Baden kun je nog meer lezen over deze buitengewoon goede producent.

Deze Malterdinger, een VDP Ortswein, is afkomstig van verschillende wijngaarden uit dit Zuid-Duitse plaatsje. De druivenstokken zijn tussen de 15 en 25 jaar oud. De wijn is op traditionele wijze gevinifieerd. De vergisting vindt plaats met eigen gistcellen. Voor de houtrijping van 14 tot 16 maanden worden eiken vaten gebruikt, waarvan 30 procent nieuw. Na een lichte filtering vindt de botteling plaats. 

Bernard Huber Malterdinger Spätburgunder 2019

Granaatrood van kleur, met een gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood uitwaaierend.
In de neus ruik ik een klein “stalletje”. Wat aards, bosgrond, nat kreupelhout en leer. Aardbeien en kersen. Een frisse, open neus.
Tannine op de tong. Rijk aan rood fruit: vlierbessen, licht zure kersen en aalbessen. Laurier en iets peper. Fraaie zuren die zeer mooi verweven en complementair in de smaak aanwezig zijn. Levendig en vrij stevig, met een mooie spanning. Wat jong nog.

Een elegante en levendige Spätburgunder, met jeugdige kracht. De wijn staat aan het begin van ontwikkeling, het kan naar mijn mening alleen maar mooier worden. Hoge “instap” kwaliteit van Bernard Huber, zoals ik dat gewend ben.

Score voor de Malterdinger Spätburgunder 2019 van Bernard Huber: 16,8 punten.

De wijnen van Bernard Huber zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Deze wijn heeft een prijskaartje van € 27,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *