Bernard Huber Malterdinger Spätburgunder 2018, rijk en complex rood

Spätburgunder van een top producent, uit een geweldig oogstjaar. Dat kan niet tegenvallen.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dat doet deze wijn ook niet!
Bernard Huber behoort tot de top van Duitsland. Het wijnbedrijf is lid van de prestigieuze vereniging van wijnproducenten, de VDP. De aanduiding Ortswein  op de capsule geeft meteen aan waar deze Malterdinger Spätburgunder zich bevindt in de classificatie ladder van de VDP.
Om nog maar even de reputatie van Bernard Huber te benadrukken: deze producent worden in de alom gerespecteerde wijngids “Deutschlands Weine” van Gerhard Eichelmann gewaardeerd met het maximale aantal van 5 sterren.

Ik heb al verschillende wijnen van dit Weingut uit de regio Baden in mijn glas gehad. Mijn laatste recensie is van de Malterdinger uit het oogstjaar 2013. Collega Martin heeft al eerder een artikel gewijd aan Bernard Huber. Wilt u dit lezen, klik dan HIER.

De Malterdinger van Bernard Huber is afkomstig van verschillende wijngaarden uit dit Zuid-Duitse plaatsje. De druivenstokken zijn tussen de 13 en 21 jaar oud. De wijn is op traditionele wijze gevinifieerd. De druiven zijn zeer zacht geperst in een ballonpers. Voor de houtrijping van ongeveer 10 maanden zijn 2 en 3 jaar oude eiken vaten gebruikt. Na een lichte filtering vindt de botteling plaats. Aan het eind van dit proces is er een kurk van uitstekende kwaliteit in de fles gezet, ik word daar bij voorbaat al blij van. De wijn heeft 13 procent alcohol. Het warme oogstjaar 2018 geldt als een uitmuntend jaar voor de Spätburgunder. Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen…

Bernard Huber Malterdinger Spätburgunder 2018

Robijnrood van kleur, met een gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood en iets purper uitwaaierend.
Ah, wat een geweldig verfijnde neus! Geparfumeerd en fris tegelijk. Rijpe zoete fruitaroma’s van frambozen, aardbeien en kersen. Confituur, praline en iets tabak. Prachtige aardse aroma’s, bosgrond. Alles opent zich bijzonder goed.
Een sappige, vlezige en volle smaak. Iets tintelend op de tong. De ronde tannines geven een subtiele stroefheid. Elegante, iets crispy zuren. Peper, zoete vijgen en rijpe zwarte kersen. Weelderig, rijk en complex. Verleidelijk, bijna zwoel in de lange afdronk.

Wat een fantastische wijn is dit! Compleet, rond en met een geweldige balans. Alle smaakelementen passen precies in elkaar en versterken elkaar. Bernard Huber maakt het gewoon weer helemaal waar met deze wijn. Als deze Ortswein al zo goed is, hoe zou een Grosses Gewächs (GG) zich dan presenteren?

Een ijzersterke score voor de Malterdinger 2018 van Bernard Huber: 17,5 punten.

Verschillende wijnen van Bernard Huber zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Het prijskaartje voor de Malterdinger Ortsweine ligt rond de 25 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *