Bernard Huber Malterdinger Spätburgunder 2015, zuiver en nog jeugdig

Deze wijn van topproducent Bernard Huber stond al eens eerder op de proeftafel. Tijd voor een “update”.

Dat eerdere proefmoment dateert van april 2019. Deze “instap” Spätburgunder uit de stal van Bernard Huber kwam toen uitstekend voor de dag. Ik kon onlangs de verleiding niet weerstaan om nog maar eens een fles te openen.

Over Bernard Huber kan ik kort zijn. Diverse wijnen zijn al besproken op deze site. Niet zo lang geleden heeft de Alte Reben Chardonnay zeer hoge ogen gegooid. Ik hoef niet te benadrukken dat we hier te maken hebben met een producent die tot de top van Duitsland behoort.

Deze Malterdinger is een VDP Ortswein, gemaakt van de Spätburgunder. De wijn is op 2 en 3 jaar oude eiken vaten opgevoed. Na een lagering van ongeveer 10 maanden in deze vaten volgt een lichte filtering en tenslotte de botteling.

Bernard Huber Malterdinger Spätburgunder 2015

Robijnrood in het glas, met een gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood uitlopend.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan van kersen en rode aalbessen. Fris en zuiver. Wat aardse tonen van bosgrond. Het is wel een tikje gesloten, de neus laat niet echt veel los. Dit kan te maken hebben met de zogeheten “rücksichtsphase” waarin Spätburgunders van kwaliteit zich op een bepaalde leeftijd, vanaf ongeveer 2-3 jaar na de oogst, zich kunnen bevinden. Deze wijn is nu 7 jaar oud, dus dat zou wel een heel lange fase betekenen…
Op de tong vallen de kloeke zuren en de vrij stevige tannine op. Niet storend overigens. Zoute drop en zure kersen. Wat mint en een lichte vanille smaak van de houtopvoeding. Het smaakpalet is sappig, homogeen en mooi in balans.

De wijn is vrij slank van body. De smaak is jeugdig, vrij krachtig met precieze zuren en mooi zuiver. Jammer dat de neus zich niet zo laat zien. Misschien toch op een verkeerd tijdstip geopend? Ik zal er niet meer achter komen, want ik heb helaas geen fles meer liggen. Rijpingspotentieel heeft deze wijn zeker: ik schat tot 2030.

Score voor de Malterdinger 2015 van Bernard Huber: 16,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *