Bernard Huber Bienenberg Grauburgunder GG 2013, Spitzenklasse!

Het is een voorrecht om deze wijn te proeven: een Grauburgunder uit de Grosses Gewächs wijngaard Bienenberg van top-producent Bernard Huber.

Het Weingut van Bernard Huber is gelegen in Malterdingen, een dorp even ten noorden van de stad Freiburg in Baden. De wijnen van Bernard Huber behoren tot de absolute top van Duitsland.
Bernard Huber behoort is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Wijnen van de VDP-leden zijn herkenbaar aan een logo op het etiket en de capsule: een adelaar met een druiventros op de borst.

De wijngaarden hebben een oppervlakte van 28 hectare. Men verbouwd er Spätburgunder (70 procent), Chardonnay (15 procent), Weissburgunder (7 procent) en Grauburgunder (7 procent). Bekende “Grosses Gewächs” wijngaarden van Bernard Huber zijn: Bienenberg, Wildenstein, Schlossberg (Hecklingen) en Sommerhalde (Bombach).

Bernard Huber heeft een grote reputatie. Om dit nog maar eens te onderstrepen: In de Eichelmann gids wordt het huis gewaardeerd met de maximale hoeveelheid van 5 sterren. In dit achtergrond artikel kun je nog meer lezen over Weingut Bernard Huber.

De wijngaard Bienenberg is dus één van de GG-wijngaarden waar deze Grauburgunder vandaan komt, of eigenlijk kwam. Het schijnt dat 2013 de laatste jaargang is geweest van “GG” Grauburgunder uit de Bienenberg. De wijn heeft gerijpt in eikenhouten vaten van 500 liter.
Bernard Huber Weisser Burgunder heeft 13,5 procent alcohol en de fles is voorzien van een kwaliteitskurk.

Bernard Huber Bienenberg Grauburgunder GG 2013

Kraakhelder en licht goudgeel van kleur. Hangende tranen in het glas.
Een stuivende neus, die vol zit met fruitaroma’s van ananas, rijpe peer, mirabellen en lychee. Daarbij geuren van honing, boenwas, lentebloesem en vanille. Wat aardse tonen van paddenstoelen. Zuiver en complex.
Een fantastische, indrukwekkende binnenkomst in de mond! Vol en rijp fruit, zoals aangetroffen in de neus. De fraaie zuren tegenover het rijpe zoete fruit zorgen voor een ongekende spanning. Ietsjes vettig op de tong. Een mini-pepertje. Wat marmelade. Een subtiele toasting. Buitengewoon fris en sappig met fijne bitters. Een lange en fris-minerale afdronk tot afscheid. De wijn laat mij diep onder de indruk achter.

Geweldige wijn! Rijk en complex. Alles is volmaakt in balans. Grauburgunder op z’n best. Bernard Huber maakt zijn reputatie volledig waar. Een gouden plak is dan ook op zijn plaats.

Score voor de Bienenberg Grauburgunder 2013 van Bernard Huber: 18 punten.

De wijnen van Bernard Huber zijn verkrijgbaar bij verschillende (betere) wijnspeciaalzaken in Nederland. Een prijsindicatie: ik heb voor deze fles in de wijnmakerij van Bernard Huber zelf (in 2016) een bedrag van 25 euro betaald.

2 gedachten over “Bernard Huber Bienenberg Grauburgunder GG 2013, Spitzenklasse!”

  1. Ben erg bekend in deze regio ivm vakanties, kennis woont hier, maar financieel is het mij niet gelukt daar iets te willen kopen, het genoemde bedrag in deze notitie is enorm ingehaald.

  2. Dank voor je reactie, Bert. Klopt wat je zegt over het genoemd bedrag. De wijnen zijn inmiddels veel duurder geworden. De door mij betaalde prijs stamt uit 2016 en de fles is bij Huber zelf gekocht, zoals in de notitie staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *